Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V čele vlády má stát bezúhonný člověk. Babiš mi do očí nikdy nelhal. Kdyby ano, končím, říká ostravský primátor

Ostravský exprimátor Tomáš Macura. Foto ČTK
Ostravský exprimátor Tomáš Macura. Foto ČTK

Tomáš Macura stojí v čele Ostravy druhé volební období. Pro hnutí ANO dokázal v komunálních volbách získat 33 procent hlasů, což je nejvíc z krajských měst. Přesto na post místopředsedy hnutí nedosáhl. Má totiž pověst rebela, který často hlasitě kritizuje předsedu a premiéra Andreje Babiše. „Měli bychom se za sociální demokraty postavit razantněji,“ říká k aktuální vládní krizi.

Zdá se vám nynější vyjednávání o ministrovi za ČSSD ještě důstojné?

Co vám na to mám říct? Příliš důstojnosti v tom nevidím. Není to černobílé, ale z časového hlediska už to přesáhlo rozumnou mez.

Dokážete si představit, že by tohle dělal prezident nějakému ministrovi za hnutí ANO?

Nedokážu. Proto říkám, že už jsme za hranou.

Často v poslední době opakujete, že spousta věcí, které se dějí ve vládě, nebo i směřování hnutí ANO jsou pro vás za hranou a že je možné, že kvůli tomu v politice skončíte. Není to jen plané vyhrožování?

Může vám to tak připadat, ale není to tak. Poprvé jsem s touto rétorikou začal někdy loni začátkem roku, kdy reálně hrozil jiný formát vlády než dnes. Aktivní partnerství s SPD se podařilo zažehnat, doufám, že i díky mému hlasu.

Další podobná situace nazrála, když jsme s Petrem Vokřálem připravovali ideovou konferenci na přelomu roku. Na ní jsme si potvrdili, že principy, na kterých bylo hnutí postavené, jsou stále platné. Což pro mě bylo ujištění, že nemám racionální důvod pro radikální kroky. Věřím, že situaci vykormidlujeme i teď. Na předsednictvu jsme se minulý týden bavili, jak řešit vládní krizi, a opět jsme jednohlasně řekli, že nelze připustit, aby se do hry vrátila SPD.

Říkáte, že principy, na kterých hnutí ANO vzniklo, jsou pořád platné. Jenže se vám úplně proměnil elektorát. Zakládající členové, které bychom mohli nazvat liberálními proevropskými demokraty typu Zlatuška, Telička, Ťok, Vokřál a vy, byli v hnutí spíš trpění a dnes jste v předsednictvu zbyli jen vy dva s Vokřálem. Jaký má pro vás smysl působit v hnutí, které se tolik proměnilo, když vy sám jste názory nezměnil?

Nejsem člověk, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější