Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Některým domácnostem příští rok zdraží teplo. Které spořicí účty a úvěry ze stavebka jsou nejvýhodnější?

Ukončení dodávek ruského zemního plynu do Evropy může unijní ekonomiku tvrdě zabolet. Ceny by v takovém případě nejspíš vyletěly nahoru. Foto: ČTK
Ukončení dodávek ruského zemního plynu do Evropy může unijní ekonomiku tvrdě zabolet. Ceny by v takovém případě nejspíš vyletěly nahoru. Foto: ČTK

Které městské části v Praze zdraží daň z nemovitých věcí a kterým domácnostem zdraží také platby za teplo? V našem přehledu najdete také informace o nové aplikaci upozorňující na nároky cestujících v letecké dopravě, chystaných kontrolách filtrů pevných částic v Praze a aktuální srovnání překlenovacích úvěrů ze stavebního spoření a spořicích účtů.

Ve kterých pražských městských částech zdraží daň z nemovitostí?

Od příštího roku se v některých městských částech Prahy zvýší daň z nemovitých věcí. Dosud platily po celém území metropole stejné koeficienty, které výpočet daňové povinnosti ovlivňují. Magistrát ale plánuje jeden zvýšit, druhý snížit a jeho další úpravu nechat na jednotlivých městských částech.

Změnu podle serveru ihned.cz plánuje zhruba třetina pražských radnic. Většina z nich hodlá daň zvýšit až na dvojnásobek.

Zmíněná daň se u nemovitostí určených k bydlení stanovuje podle zastavěných metrů, pozemky se daní zvlášť. Částka se u rezidenčních nemovitostí dále násobí dvěma koeficienty, jejichž výši si stanovují města sama. První je takzvaný místní koeficient. V případě metropole byl dlouho na úrovni 1, vedení města ho ale plánuje zvýšit na úroveň dva, což prakticky znamená, že se daň z nemovitých věcí zdvojnásobí. Dále konečnou výši daně u těchto nemovitostí a pozemků ovlivňuje ještě takzvaný velikostní koeficient, který je v Praze v současnosti na nejvyšší úrovni 5 a plánuje se jeho snížení na hodnotu 2,5. Městské části budou moci nově rozhodnout, zda ho ponechají na nižší úrovni, nebo ho zvýší a tím celkově vzroste daňová povinnosti poplatníků. Někteří obyvatelé Prahy by si tak připlácet nemuseli i přes růst místního koeficientu. To za podmínky, že jejich městská část změnu vykompenzuje nižším velikostním koeficientem.

V případě nemovitostí určených k podnikání se místo velikostního používá takzvaný komerční koeficient, který je v Praze na úrovni 1,5 a jeho snížení se neplánuje. To znamená, že majitelům komerčních nemovitostí se od roku 2020 tato daň zvýší.

Růst velikostního koeficientu zpět na hodnotu 5 podle serveru ihned.cz plánuje Praha 1, Praha 3, Praha 7, Praha 8, Praha 10 a Praha 18. Na hodnotu 4,5 má v plánu ho zvýšit Praha 11 a na úroveň 3,5 pak Praha 13.

Nová aplikace pomůže informovat o nárocích za potíže při cestování letadlem

Nový online kalkulátor upozorní cestující v letecké dopravě na případné nároky za zrušený či zpožděný let nebo problém se zavazadly. Bezplatnou aplikaci „Letecký kalkulátor vašich práv“ na svém webu spustilo Evropské spotřebitelské centrum (ESC). Po zadání

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější