Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Češi léčení na psychiatrii poprvé promluvili. Poutání na posteli, izolace a síťová lůžka jim způsobují nová traumata

Zrekonstruovaný pokoj na oddělení pro neklidné pacienty psychiatrie českobudějovické nemocnice. Řada oddělení českých psychiatrických nemocnic však na rekonstrukci stále čeká. Foto: ČTK/Václav Pancer
Zrekonstruovaný pokoj na oddělení pro neklidné pacienty psychiatrie českobudějovické nemocnice. Řada oddělení českých psychiatrických nemocnic však na rekonstrukci stále čeká. Foto: ČTK/Václav Pancer

V Česku vznikla vůbec první souhrnná zpráva, která mapuje používání takzvaných omezovacích prostředků v psychiatrii: kurtů, izolačních místností nebo síťových lůžek. Ukazuje, že je co zlepšovat.

Začalo to u konzultace diplomové práce. Studentka své vedoucí líčila zvláštní stavy, které ji při psaní pronásledovaly: strach, že ztratí data, obavy, že chabě zakryje identitu zpovídaných. Nutně si o tom potřebovala s někým promluvit a uvěřila vyučující, že zavolala sanitku, která ji – jak se v tehdejším rozpoložení domnívala – dopraví k nějakému psychologovi.

Místo toho se studentka ocitla na psychiatrickém oddělení. Jak později popsala své pocity, které mohly být ovlivněné onemocněním, překvapilo ji, že si s ní nikdo nepovídal, a spolupacientky jí připadaly „semleté“. Sama se necítila nemocná a léky odmítala. Odpor vyústil v překlad na akutní oddělení, kde ji ošetřovatelé připoutali ochrannými pásy. „Zlomili mě,“ popsala dívka zkušenost, která ji přiměla spolknout prášky. Nic podobného už si prý nikdy nepřeje zažít.

Anonymizované vyprávění pochází z nové, vůbec první české souhrnné analýzy o používání takzvaných omezovacích prostředků – síťových lůžek, pásů či izolačních místností – v psychiatrických nemocnicích nebo na lůžkových odděleních. Zpráva se skládá ze čtyř částí, jedna z nich rozebírá právě zkušenosti a pocity pacientů i zaměstnanců.

Čtveřice dokumentů nyní doputovala na ministerstvo zdravotnictví, kde poslouží coby podklad pro již probíhající reformu péče o duševní zdraví. Deník N má materiál k dispozici.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější