Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Záhada nepříbuzných dvojčat. Moderní medicína postavila soudy před nelehký problém

Dvojčata narozená v New Yorku nepojí žádný příbuzenský vztah k sobě navzájem, ani k jednomu z rodičů. Foto: Jens Johnsson, Unsplash
Dvojčata narozená v New Yorku nepojí žádný příbuzenský vztah k sobě navzájem, ani k jednomu z rodičů. Foto: Jens Johnsson, Unsplash

Zní to jako logická hádanka nebo začátek detektivky. Před několika měsíci se v New Yorku narodili kluci – dvojčata. K šoku rodičů ale chlapečci neměli absolutně žádný příbuzenský vztah ani k jednomu z nich, ani k sobě navzájem. Tím, jak je to možné a komu děti vlastně patří, se už musel zabývat i soud.

Anni Manukyanové se letos narodil vytoužený syn. Anni sama však nikdy nerodila, nebyla těhotná a ani nevěděla, že téměř pět tisíc kilometrů od ní se její dítě vůbec chystá přijít na svět. O tom, že se kluk narodil, se dozvěděla zpočátku nenápadným způsobem.

Počátkem dubna dostala spolu s manželem Ashotem zdánlivě obyčejný telefonát. Losangelská klinika, kterou oba už nějaký čas navštěvovali, je požádala, ať se zastaví na rutinní kontrolní testy. Manželský pár přijel ještě toho dne, a když se s jistým podezřením ptal, proč se jim v rámci rutinní kontroly odebírají vzorky DNA, dostal opět odpověď, že o nic neobyčejného nejde. Jak ukazují soudní dokumenty, nebyla to pravda.

Za dveřmi kliniky v srdci velkoměsta se tou dobou už minimálně několik dnů odehrávala horečnatá snaha zjistit, co přesně se před několika měsíci stalo.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější