Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nezbývá než věřit, že FaceApp vaše fotky nezneužije. Nic není zadarmo, říká kyberúřad o populární aplikaci

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.

Úřad pro kybernetickou bezpečnost varuje před v Rusku vyvinutou aplikací FaceApp, kterou si za poslední dny stáhly do telefonů desetimiliony lidí po celém světě. Program upravuje fotografie uživatelů tak, aby na nich vypadali starší, nebo naopak mladší, než ve skutečnosti jsou. Lidé se ale stažením aplikace vystavují riziku. „Je nutné poznamenat, že máloco je na tomto světě zdarma. Je těžké posoudit, za jakým účelem to firma vyrábí a zda z toho nějak těží, jestli vydělává na reklamě nebo zda nepřeprodává ta data jinam,“ říká v rozhovoru pro Deník N mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Radek Holý.

V čem může být aplikace FaceApp nebezpečná?

Aplikace jako taková žádné neobvyklé nebezpečí nepředstavuje. Je však nutné si uvědomit, že tímto způsobem předáváme třetí straně, a někdy i dalším stranám, své osobní údaje v podobě fotografií, které můžou být dále zneužity.

Ukládá aplikace nějaká data?

Aplikace má poměrně nejasně specifikované podmínky použití a nakládání s daty uživatelů. Na jednu stranu společnost (Wireless Lab, pozn. red.) tvrdí, že dané fotografie maže v horizontu 48 hodin, na stranu druhou je zde explicitně napsáno, že získané informace a data jsou sdíleny s třetími stranami za účelem personifikace reklam. Podmínky používání jsou tedy dosti vágní a rozhodně nejsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější