Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V boji s dezinformacemi se musíme konečně probrat. Američané mají větší odhodlání něco dělat, říká Jakub Kalenský

Záběr z vystoupení Jakuba Kalenského při slyšení před Podvýborem pro Evropu Výboru pro zahraniční záležitosti Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu. Po jeho pravici sedí finská investigativní novinářka Jessica Aroová. Zdroj: house.gov
Záběr z vystoupení Jakuba Kalenského při slyšení před Podvýborem pro Evropu Výboru pro zahraniční záležitosti Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu. Po jeho pravici sedí finská investigativní novinářka Jessica Aroová. Zdroj: house.gov

Český expert na boj s dezinformacemi Jakub Kalenský byl pozván do amerického Kongresu na slyšení týkající se ruských útoků na volby. Prostředky bránit se máme, jen je musíme využívat, řekl členům zahraničního výboru Sněmovny.

Společně s Kalenským byla hostem slyšení i finská novinářka Jessica Aroová, držitelka vyznamenání za reportáž odhalující dezinformační „trollí farmu“ v ruském Petrohradu, bývalý americký velvyslanec v Polsku a člen think-tanku Atlantic Council Daniel Fried a ředitel projektu Critical Threats v rámci American Enterprise Institute profesor Frederick Kagan.

Před členy amerického Kongresu vypovídalo už mnoho bývalých hlav států, diplomatů, vědců i hvězd showbyznysu. Slyšení se konají často, k nejrůznějším tématům. Není ale příliš časté, aby mezi nimi byl Čech. Jaké to bylo?

Bylo to příjemné. Nejvíc mě překvapila velká profesionalita jak kongresmanů, tak lidí okolo nich. Ta je famózní.

I když jdete navštívit kancelář člena Kongresu, nepotkáte se nejspíš s ním, ale s patnácti jeho „staffers“ a každý je perfektně připravený. Je to opravdu velký rozdíl ve srovnání s našimi poměry.

Stránka Podvýboru pro Evropu Výboru pro zahraniční záležitosti Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu. Zdroj: house.gov

Svazuje člověka při vystoupení myšlenka, kdo všechno už v křesle při slyšení před členy amerického Kongresu v minulosti seděl?

Přiznám se, že na to jsem nepomyslel, snažil jsem se, abych dobře provedl vystoupení, které jsem si připravil a na které si mě pozvali.

Podvýbor pro Evropu, Eurasii, energii a životní prostředí

  • součást významného Výboru pro zahraniční záležitosti Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu
  • v současnosti má 22 členů, z nichž je 12 demokratů (kteří mají sněmovní většinu) a 10 republikánů
  • předsedou je demokrat William Keating

Co jste se snažil členům podvýboru sdělit?

Že momentálně nás Kreml poráží a že musíme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Rozhovory

Ruský vliv v ČR

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější