Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tisíc mil přes české a slovenské hory ujel na kole za méně než týden. Kvůli rekordu skoro nespal a chvílemi šel bos

Milan Hanyk. Foto: Anna Kopková, 1000 mil
Milan Hanyk. Foto: Anna Kopková, 1000 mil

Cyklista Milan Hanyk zvítězil v osmém ročníku vytrvalostního závodu 1000 mil Česko-Slovenska. Náročnou trasu vedoucí těžkým terénem a přes řadu pohoří, kdy závodníci dohromady nastoupají přes 35 výškových kilometrů, dokázal překonat za sedm dní. Výrazně tím vylepšil dosavadní rekord závodu, při kterém jedou účastníci na vlastní pěst a vše potřebné si vezou na svých kolech. „Chtěl jsem zjistit, jak na tom jsem,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Ujel jste víc než šestnáct set kilometrů za necelých sedm dní, převážně těžkým terénem a po horách. Jeden z nejtěžších cyklistických závodů v Česku jste vyhrál s obrovským náskokem. Bylo to opravdu tak jednoduché, jak to vypadá, nebo jste cestou řešil nějaké problémy?

V podstatě ne. Jen druhý den jsem řešil povolenou osu u zadního kola, na což jsem nemohl přijít. Kolo mi špatně řadilo a rachtal mi řetěz. Asi po dvou hodinách jsem konečně přišel na to, kde je zádrhel. A to bylo asi jediné. Kolo bylo jinak naprosto bez problémů.

Hned druhou noc se mi taky povedlo asi na třech místech udělat díry do nafukovací karimatky. Lepil jsem ji vteřinovým lepidlem a záplatami na pláště. Ty jsem nastříhal – a drží to.

Necítil jste třeba kumulaci únavy po těch desítkách hodin v sedle?

Vždycky k večeru, když se stmívalo, to začínalo být špatné. Myslel jsem si, že pojedu déle do noci, ale už kolem osmé, deváté hodiny večer se mi jelo těžce a dělal jsem i chyby v navigaci, technice jízdy. Zkrátka, nebyl jsem si jistý. Takže jsem chodil spíš brzy spát a ráno jsem vyrážel raději hned poté, co se začalo rozednívat.

Kolik jste toho za ten týden naspal?

Pravidelně jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější