Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kafíčka skončila. Teď jedu jako šroub, říká podnikatelka z Tábora na rodičovské

Než se začal syn pohybovat a vyžadovat více aktivity, pracovala Lenka Greň buď v době, kdy spal, nebo jej měla u sebe. Foto: Lukáš Bláha
Než se začal syn pohybovat a vyžadovat více aktivity, pracovala Lenka Greň buď v době, kdy spal, nebo jej měla u sebe. Foto: Lukáš Bláha

V Táboře provozuje s kolegyní knihkupectví s kavárnou, pořádá několik festivalů a je aktivní v místní politice. Hlídání mám vždy na den a půl, zbytek týdne pracuji večer nebo to zvládám se svým dvouletým synem, říká podnikatelka Lenka Greň. Její příběh je součástí seriálu, v němž popisujeme, jak čeští rodiče zvládají skloubit péči o malé děti a kariéru.

Dokud byl syn malý, zvládala pracovat prakticky bez omezení. „Byl klidný, hodně spal, takže jsem vždy mohla sednout k počítači. Vlastně jsem byla až překvapená, že je to mateřství docela pohoda,“ vzpomíná jedenatřicetiletá podnikatelka.

Když měl syn zhruba tři čtvrtě roku a začal se víc hýbat a vyžadovat pozornost, domluvili se s manželem Viktorem, že bude každý čtvrtek hlídat on. Kromě toho má Lenka na jedno odpoledne týdně zaplacené soukromé hlídání, pár hodin týdně jí pomáhá babička a zbytek práce zvládá po večerech. „Občas něco dodělávám v sobotu, když je muž doma,“ dodává.

S mateřstvím se jí přitom hodně změnil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zkušenosti českých rodičů

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější