Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Před padesáti lety byli lidé na Měsíci poprvé. Před sedmačtyřiceti naposledy

Lunární modul Eagle nad povrchem Měsíce. Nikdo než Michael Collins ho takhle nikdy neviděl. Foto: NASA
Lunární modul Eagle nad povrchem Měsíce. Nikdo než Michael Collins ho takhle nikdy neviděl. Foto: NASA

Vzpomínka na dávné časy, kdy lidé ještě létali do vesmíru, je typickou rekvizitou dystopické sci-fi. Ale také charakteristikou dnešní doby; Měsíc byl dosažen a vzápětí zas opuštěn.

Existují pro to dobré důvody, zejména ekonomické. Zároveň to nevyhnutelně souvisí s duchem doby. Úsilí o dobytí vesmíru, poháněné soutěží supervelmocí, umožnily nejen peníze z vojenských rozpočtů, ale také atmosféra šedesátých let. Když skončila, skončilo i Apollo a nám zbyly střípky, z nichž už celkový obraz neposkládáme. Vznikne-li zas, bude zcela jiný.

Kennedyho mys

Do roku 1963 Cape Canaveral. Od roku 1973 zas Cape Canaveral. Nový název se prý neujal. Prakticky po celou dobu programu Apollo se však americký kosmodrom jmenoval po prezidentovi, který sen o přistání na Měsíci vyhlásil a prodal ho Američanům. Jako Coca-Colu.

Proč letět

„Rozhodli jsme se letět na Měsíc. Rozhodli jsme se dostat se tam ještě v tomto desetiletí a dokázat ještě další věci. Ne proto, že jsou snadné, ale proto, že jsou obtížné; protože takový cíl nám umožní soustředit své nejlepší síly a dovednosti a změřit je. Takovou výzvu chceme přijmout, nechceme ji odkládat a jsme rozhodnuti uspět.“
–John Fitzgerald Kennedy na Riceově univerzitě v Texasu, 12. září 1962.

Zpáteční lístek

„Jsem přesvědčen, že se naše země má zaměřit na to, aby do konce tohoto desetiletí dokázala zajistit přistání lidí na Měsíci a jejich bezpečný návrat,“ řekl Kennedy před Kongresem 25. května 1961. Nejlepší jsou na tom ta slova „bezpečný návrat“. Představují rozdíl mezi hodně dobrým politikem a politikem zcela mimořádným.

Apollo 11

Trojice amerických astronautů – Neil Armstrong, Edwin „Buzz“ Aldrin a Michael Collins – odstartovala 16. července 1969 z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přistání na Měsíci

Vesmír

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější