Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šmarda teď ministrem nebude, jednat můžeme i po prázdninách, říká Babiš. Dělá si legraci, reaguje kandidát ČSSD

Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš ve středu zamíří za prezidentem Milošem Zemanem sám. Původně se předpokládalo, že za hlavou státu půjde spolu s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a společně budou prezidenta přesvědčovat, aby jmenoval ministrem kultury Michala Šmardu (ČSSD). Pokud ale premiér příští týden neuspěje, další jednání se podle něj odloží zřejmě až na září.

„Pokud se situace na ministerstvu kultury nevyřeší na schůzce se Zemanem 24. července, asi bude jednání pokračovat až po prázdninách,“ řekl premiér Babiš České televizi s tím, že od 1. srpna má celá vláda dovolenou a ministři spolu s Babišem budou mimo republiku. V rozhovoru pro Deník pak Babiš doplnil, že Šmarda k 1. srpnu ministrem kultury jmenován nebude. „To se určitě nestane, protože jsou vládní prázdniny. Všichni ministři jedou na dovolenou a já také. Prvních patnáct dní v srpnu nebudu přítomen,“ řekl premiér.

Původně přitom chtěla mít sociální demokracie výměnu v čele ministerstva kultury vyřešenou do 30. června. Nestalo se. Následovala série schůzek u prezidenta, posun ale přinesla až ta poslední se šéfem sociální demokracie a končícím ministrem kultury Antonínem Staňkem. Hamáček po jednání v Lánech oznámil, že Zeman je připraven odvolat Staňka k 31. červenci. Jestli ale jeho nástupcem jmenuje Šmardu, už šéf ČSSD neřekl.

Dělá si srandu, ale nejsem si jistý, reaguje Šmarda

První místopředseda ČSSD Roman Onderka případný odsun dalšího jednání

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější