Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ústavy porušují práva lidí s postižením, tempo změn je šnečí, tvrdí experti. Nejde to uspěchat, hájí se stát

Lidé s postižením stále nejčastěji končí v ústavních zařízeních, kde často přicházejí o svá základní práva. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lidé s postižením stále nejčastěji končí v ústavních zařízeních, kde často přicházejí o svá základní práva. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Reforma sociální péče v Česku podle odborníků ustrnula, a lidé s postižením jsou tak dál nuceni žít v nedůstojných podmínkách v zařízeních, kde jsou porušována jejich základní práva. Ministerstvo práce a sociálních věcí sice uznává, že situace není ideální, vyzývá však k trpělivosti.

Jsou dospělí, je jim průměrně kolem 50 let, přesto se nikdy nemohli sami rozhodnout, co budou dělat, kdy budou vstávat, co budou jíst nebo co si vezmou na sebe.

Většina z nich neví, co jsou peníze, neznají jejich hodnotu, neznají ale ani vztahy. Takový je v kostce život lidí s postižením v ústavech sociální péče.

Za poslední léta se tyto instituce přejmenovaly na domovy pro osoby se zdravotním postižením, na jejich podstatě se ale nic nezměnilo – jde stále o tytéž rozlehlé, neútěšné budovy odstřižené od civilizace, kde na jednom místě žije sto i více lidí bez možnosti žít svůj vlastní život.

„Stále existují ústavy, kde žijí lidé,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější