Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé v ústavech si nemůžou zvolit, jak bude jejich život vypadat. Česko porušuje jejich práva, říká odborník

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Život v ústavech brání klientům v tom, aby byli aktivními občany, žili svůj život a naplňovali svá základní práva, upozorňuje v rozhovoru pro Deník N ředitel organizace na podporu lidí s postižením Inclusion Europe Milan Šveřepa. Nedávno přijel z Bruselu, kde jeho organizace sídlí, jednat s českými institucemi, které podporují přeměnu ústavní péče na komunitní. V ústavních zařízeních by podle něj do deseti let nemusel být nikdo – pokud by byla vůle.

Přijel jste do Česka z Bruselu jednat o přeměně ústavních sociálních služeb na komunitní. Co bylo impulsem k tomu setkání?

Reforma péče o lidi s postižením v Česku naprosto ustrnula a současná vláda nejeví žádnou snahu s tím něco dělat, chtěl jsem proto tuto situaci probrat s lidmi, kteří s tím mají v Česku zkušenost a snaží se současný systém změnit.

Znamená to, že i nyní jsou lidé s postižením v Česku zavíráni do velkokapacitních ústavů, kde jsou porušována jejich základní práva?

Samozřejmě. Segregace v ústavech je porušením základních práv, která jim český právní řád garantuje. Lidé s postižením mají být začleňováni do společnosti, což v ústavu pro 130 lidí, kde jdou nanejvýš na vycházku a ještě ve skupince, nejde naplnit.

Jaká je tedy současná situace v péči o lidi s postižením?

Setrvává tu stále ústavnický model, z nějž se za posledních deset let podařilo přes veškeré investice zrušit zhruba jen deset zařízení. Přibližně 14 až 16 tisíc lidí s postižením ale stále žije v ústavech, kde o sobě nemohou rozhodovat, jsou odkázáni na péči ostatních, jejich život se řídí tím, co je v daném ústavu nařízeno. Lidé jsou tam vnímáni jen jako příjemci péče, ale brání se jim v tom, aby byli aktivními občany.

Často se objevují argumenty, že by začlenění do běžného života většina lidí žijících v ústavech nezvládla. Jak na to reagujete?

To je úplný nesmysl. Většina lidí dovede nějakým způsobem dát najevo, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější