Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kompetenční žaloba na prezidenta připadá v úvahu, když v termínu neodvolá Staňka, zní z hnutí ANO

Přes poslanecký klub ANO žaloba na prezidenta Miloše Zemana téměř jistě neprojde. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Přes poslanecký klub ANO žaloba na prezidenta Miloše Zemana téměř jistě neprojde. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pokud prezident republiky do konce července neodvolá ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), dá se uvažovat o kompetenční žalobě. Je to vůbec poprvé, co tak silné vyjádření zaznívá z tábora hnutí ANO. V anketě Deníku N mezi členy předsednictva to říká poslanec Roman Kubíček. Většina oslovených si pak myslí, že předseda vlády Andrej Babiš koná maximum toho, co může.

Téměř dva měsíce se táhne složitá politická situace, která se rozpoutala kvůli výměně ministra kultury Antonína Staňka. Dokola se k současné politické krizi, kdy prezident republiky odmítá vyměnit ministra za ČSSD, vyjadřují výhradně premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček a široká základna sociální demokracie.

Jen výjimečně se k tématu vyjadřují členové hnutí ANO nebo předsednictvo Babišova hnutí, které se pouze před týdnem usneslo, že chce, aby současná vláda pokračovala.

Předsednictvo hnutí ANO nicméně zůstává sešikované za svým předsedou a nezdá se, že by někdo z jeho členů chtěl říct cokoliv kritického. Jednání pokračují, není dobré bouchat do stolu, prezident ústavu neporušuje a je třeba najít kompromis. Shodují se v tom členové předsednictva, které Deník N oslovil. Nikdo z vedení ANO by premiérovi nedoporučoval vynutit si výměnu ministra kompetenční žalobou. Situace by se ale změnila v případě, že prezident nedodrží slib a neodvolá ministra kultury do konce měsíce.

Vůbec nejostřejší slova z celého předsednictva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější