Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Společné bydlení nesezdaných párů považuji za riziko, říká párová terapeutka

Párová terapeutka Jolana Kusá. Foto: Denník N, Tomáš Benedikovič
Párová terapeutka Jolana Kusá. Foto: Denník N, Tomáš Benedikovič

Jak se v páru přepnout z fáze zamilovanosti do opravdové lásky? Má smysl se o nevěře bavit a nastavit si už dopředu vzájemně pravidla? Může fungovat paralelní vztah? O věčných otázkách v partnerských vztazích jsme mluvili s terapeutkou Jolanou Kusou, která se poradenství věnuje přes čtyřicet let.

Dá se popsat, jak zamilovanost probíhá? Má nějakou křivku?

Ano, má. Na začátku zamilovanost velmi rychle roste. Stoupá a stoupá, po nějakém čase vrcholí a pak začne velmi prudce klesat. Když je ve vrcholné fázi, děje se v nás něco, co jde všemi našimi smysly. Je to jeden z nejsilnějších citů a zážitků. Američané říkají, že padáme do lásky (angl. fall in love). Začnou pracovat všechny žlázy s vnitřní sekrecí, všechen ten oxytocin, adrenalin, dopamin nám zaplaví emoce i rozum.

Během zamilovanosti jste s tím člověkem jedno tělo a jedna duše, nikdo vám nikdy tak nerozuměl. Vzpomínám si na jednu ženu, která si vzala asociála, grázla, alkoholika a měla s ním tři děti. I ona říkala: „Rozuměl mně tak jako nikdo, ani máma mně tak nerozuměla.“ Nakonec se s ním rozvedla.

Jak dlouho trvá zamilovanost?

Poslední moudrá kniha říká, že dva roky. Já tvrdím, že pokud to není zamilovanost, která má reálnou šanci přerůst ve vztah, tak za tři měsíce může být po všem. Do půl roku. Je velmi důležité, abychom dokázali rozeznat, jaký vztah je pro nás perspektivní, protože neperspektivní vztah nemůžeme vést dlouho a musíme se rozejít. Pokud tam však proběhne zamilovanost, rozchod bývá stejně bolestivý a marně vám bude někdo argumentovat, že jste se k sobě nehodili. Zůstane nám smutek ze ztráty.

Jolana Kusá

Patří k průkopnicím předmanželských a manželských poraden na Slovensku. Jako párová terapeutka pracuje už přes čtyřicet let. V současnosti radí párům i jednotlivcům v telefonické poradně Aliance žen a osobně v Lize pro duševní zdraví.

Jak to vypadá, když zamilovanost opadne? Co potom?

Jednoho pěkného dne slyšíte kamarádky, které už nějaký čas říkají: Jak můžeš chodit s takovým člověkem, vždyť neřekne jediné pěkné slovo, jen samé vulgarismy, jak to můžeš snést? Nebo řeknou: Vždyť on pořádně nepracuje, pořád chodí jen po brigádách. Zamilovaní lidé toto nevidí a neslyší, žijí jen z vnitřního zdroje, který je živí a dělá šťastnými. Proto ti zamilovaní grázlové dostanou slušné děvče z rodiny, protože je to tak mocné a jedinečné.

Když se vám pak uvolní uši a najednou od známých slyšíte, že není tak dokonalý, tak se ptáte, to byl opravdu vždycky takový? Ano, vždycky byl takový. Najednou nemám zakryté uši a slyším, co říká, nemám oči zakryté zlatým závojem a vidím, že má nějakou strupatou pokožku nebo křivé ucho. No a po čase začneme i přemýšlet. Tam začíná křivka zamilovanosti klesat. Buď toho muže nebo ženu přijmeme takové, jací jsou, a bude z toho vztah a láska, která už nebude tak intenzivní jako zamilovanost, nebo ne.

V tomto momentě, když zamilovanost opadne, se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější