Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obezita, demence i horší hojení ran. Jak vám škodí nedostatek spánku

Nedostatek spánku se může projevit i tam, kde byste to nečekali. Ilustrační foto: Adobe Stock
Nedostatek spánku se může projevit i tam, kde byste to nečekali. Ilustrační foto: Adobe Stock

Britská vláda chce své občany varovat, že dlouhodobý nedostatek spánku může mít vážné dopady na jejich zdraví. Na tom se dnes shodují výzkumníci, lékaři i biologové, přestože stále není zcela zmapované, v čem všem nám spánek pomáhá a co bez něj naopak nefunguje.

Dvaadvacetiletá Marie počátkem tohoto týdne prožila několik vzácných dnů – pokaždé se jí povedlo spát sedm hodin. To se této mladé ženě často nepovede.

Aby sama utáhla nájem v Praze, má Marie dvě práce a v peněžence malý rozpis toho, jak má mezi prodejnou nábytku v centru a vinárnou na Žižkově pendlovat. Velkou nevýhodou jejího systému je to, že jednu práci ne vždy dokáže ideálně sladit s tou druhou. Běžně se tak stane, že se z vinárny dostane domů v deset hodin večer a v sedm hodin ráno už musí fungovat v obchodě s nábytkem.

Když do tohoto režimu zahrne ještě schůzku s přítelem nebo posezení s kamarády u piva, moc času na spánek jí nezbývá. „Snažím se spát aspoň 4,5 hodiny denně, to se ještě dá. Když se hodně snažím, je standard šest hodin,“ vypráví mladá žena původem z Českých Budějovic.

Spát sedm hodin se jí v tomto režimu povede opravdu málokdy. Minimálně tolik hodin spánku chce ale obyvatelům doporučit britská vláda, na což před několika dny s odkazem na uniklé dokumenty z ministerstva zdravotnictví upozornil deník The Times.

„Doporučení pravděpodobně stanoví, že pravidelně spát méně než sedm hodin může většině lidí poškozovat zdraví,“ píše o dokumentu The Guardian s tím, že potřebná délka spánku se může měnit podle věku člověka.

Britské úřady mají pro svá doporučení dobré důvody. Dostatek spánku totiž nejen může zlepšit zdraví a životy lidí, ale ušetří i miliony za léčbu zdravotních problémů.

Jak spí pruhované rybičky

„S nedostatkem spánku se pojí zvýšené

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější