Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Předsedo, podej pac, konec realistů v Čechách a pozor na filipínské hokejisty

Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N
Polštářek, který oceníte zejména při čtení Deníku N. Foto: Libor Stejskal, Deník N

Napadlo mne, jestli by se třeba neměl sejít pan prezident s panem premiérem a panem předsedou druhé koaliční strany a nějak tvrdě a nekompromisně si vyříkat, kdo bude ministrem kultury. Podobné schůzky tu opravdu chybějí. No, ale radit jim nemohu, ostatně nějaké to setkání se jistě zase chystá…

Takže se pojďme podívat, co zajímavého (nebo aspoň zábavného) se kolem nás dělo.

Z úterních událostí, zjištění a komentářů vybíral Libor Stejskal

Hamáček na vodítku. V červnu šéfové ČSSD rázně bouchli do stolu a prohlásili, že odvolání ministra kultury Staňka a jeho nahrazení Šmardou musí být vyřešeno do konce měsíce. Prezident Zeman svolal schůzku na první týden v červenci, takže se to celé jaksi odložilo. Na schůzce se nic nevyřešilo, prezident svolal další a ČSSD neméně razantně prohlásila, že na ní už se to rozseknout musí. A od té doby ještě několikrát… Jan Hamáček se prostě nechal vmanipulovat do pozice, kdy si ho Zeman vodí jak psíka a ještě se u toho může tvářit státnicky, píše ve svém komentáři Jan Moláček.

Čekání na Hamáčkův hvizd. Nicméně Hamáček má po pondělním jednání sociálnědemokratického vedení mandát „hvízdnout a odejít“, shodují se politologové, které oslovili kolegové Hana Mazancová a Lukáš Prchal. ČSSD na něj hodila odpovědnost, což je vlastně dobře.

První měsíc paní prezidentky. Co všechno stihla Zuzana Čaputová za první měsíc svého prezidentování? Kritizovala Čínu za porušování lidských práv, v orbánovském Maďarsku se zastala liberální demokracie, v podstatě zrušila pozvání běloruského autoritáře Lukašenka na oslavy SNP… Jak to Slováci přijmou? Kolega Kirill Ščeblykin rozebírá se slovenským politologem její šance.

Vše, co jste chtěli vědět o Horáčkovi. Když se kolegyně Renata Kalenská rozhodne někoho vyzpovídat, mnohdy se o něm dozvíte i to, co možná ani říct nechtěl. Tentokrát si vzala na paškál bývalého prezidentského kandidáta, publicistu, textaře a podnikatele Michala Horáčka a probrala s ním snad všechno. Nejen to, jak se chtěl dostat na Hrad či zda se znovu vrhne na politiku, ale i jeho komunistického tatínka a bigotně katolickou babičku.

To se jim to utrácí. Jana Ciglerová sepsala další díl svého seriálu tváře Ameriky. Finanční analytička kolumbijského původu v něm popisuje vztah přistěhovalců k majetku a penězům.

Filipův ďábelský plán. Komunisté navrhují změnit volby do Senátu na jednokolové. Jan Tvrdoň se zeptal Jakuba Lyska z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého, co by to znamenalo, a zjistil vcelku překvapivou věc: v horní komoře našeho parlamentu by za současného rozpoložení usedlo více zástupců ANO. Jsou to lišáci, ti komunisté.

Nerealistické. Kdo jste se těšili, že se budete moci mezi lidmi promenovat s flintou, máte asi smůlu. Strana, která slibovala něco podobného prosadit (Předvolební heslo: „Tátovi pušku do ruky“), zrovna končí. Bylo to hezké, ale bylo toho dost, pane Robejšku.

Není to krátkozraké? Tak takhle si vychováváme konkurenci. Jako by nestačilo, že jsme v 50. letech naučili hrát hokej Sověty. Teď český trenér začal koučovat Filipínce.

Ve středečníku si mimo jiné přečtete

  • Před 30 lety vystoupil generální tajemník ÚV KSČ Jakeš na Červeném Hrádku s legendárním projevem. Přinášíme další díl seriálu Tváře normalizace.
  • Lákal jsem mravence na tuňáka a med, říká vědec Milan Janda. Na téměř neprobádaném ostrově objevil nové druhy hmyzu.
  • Jaká může být cena za to, když se strana snaží za každou cenu udržet vládu.
  • Krutost a radost sovětské ulice. Kateřina Šimová brilantně přeložila román Michaila Osorgina.

Co dál stojí za povšimnutí

Policie vyhodnotila podezření z daňových úniků v souvislosti s hospodařením premiérovy farmy Čapí hnízdo jako vážné. Zahájila proto úkony trestního řízení. Jde o údajný nezákonný odpočet DPH či podezření na fiktivní stamilionovou reklamu na farmě, informoval server Neovlivní.

Analytik New York Times si všímá, že většina republikánských špiček mlčí ke skandálnímu vyjádření prezidenta Donalda Trumpa, ve kterém čtyři americké kongresmanky tmavší pleti vyzval, ať se vrátí do země, odkud pocházejí.

Zemřel Fernando Corbato, muž, jenž před šesti desítkami let vymyslel peklo jménem počítačová hesla, informuje server Rychlofky.cz.

V Texasu archeologové objevili pozůstatky bizarního býložravého dinosaura s lopatkovitou tlamou, který žil před 80 miliony lety, oznámil server Newsweek.

A legrace nakonec. Ne, moment, on to možná myslí vážně.

Viktor Medvedčuk, šéf ukrajinské Opoziční platformy – Za život, která má nemalou šanci prosadit se v tamních volbách, podle agentury TASS prohlásil, že se Kyjev vměšoval do amerických prezidentských voleb v roce 2016 a může za tím stát finančník George Soros. Tak to by snad ani Aeronet či Parlamentní listy nevymyslely.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější