Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Liga žen ve volbách o fous porazila Hasiče. Jediný spor jsme měli o traktůrek, zní z Dalešic

Starostka obce Dalešice Hana Vélová. FOTO: Ludvík Hradilek
Starostka obce Dalešice Hana Vélová. FOTO: Ludvík Hradilek

V Dalešicích na Jablonecku už velké strany v posledních letech raději nekandidují. Převálcovala je místní uskupení s příznačnými názvy – Liga žen a Hasiči. Ženy muže o víkendu těsně porazily, a tak bude jejich lídryně s největší pravděpodobností další čtyři roky starostkou. „Proč to měnit, když to funguje?“ říká dosavadní místostarosta, dobrovolný hasič David Beránek.

„Hasiče, volil jsem hasiče. Sám k nim patřím,“ hlásí nám Bernard Kalous na dotaz, komu letos ve volbách v Dalešicicích, vzdálených asi pět kilometrů od Jablonce nad Nisou, hodil hlas. Lopatou čistí okraj vozovky před obecním úřadem, který stojí na návsi a kam se sbíhají všechny cesty z okolí. Jak se později dozvídáme, sám je znovuzvoleným zastupitelem.

Starostka obce Dalešice Hana Vélová. FOTO: Ludvík Hradilek

I letos se tu o místa v sedmičlenném zastupitelstvu utkali Hasiči Dalešice a Liga žen. Program nepsali, předvolební kampaň prý nevedli. A rozdíl byl těsný, ženy porazily muže o pět hlasů. Už od roku 2006 jedno i druhé hnutí „drtí” ČSSD, Sousedskou stranu či Stranu za pohodové Dalešice. Ty všechny už kandidaturu vzdaly, a tak se o přízeň voličů letos ucházeli jen ženy a hasiči.

Někteří z nich kandidovali i před rokem 2006, prorazit v konkurenci silné sociální demokracie se jim však většinou nedařilo. Proto se zrodil nápad vytvořit stranu složenou z dobrovolných hasičů (v obci mají tradici už od roku 1884). Jako doplněk vznikla Liga žen, kterou z větší části tvoří manželky zmíněných hasičů.

„Byly jsme s holkama na vodě, sjížděly jsme Vltavu a spontánně jsme se rozhodly, že založíme Ligu žen,“ líčí na obecním úřadě starostka Hana Vélová. Místní rodačkou není, přestěhovala se sem za manželem – hasičem. „Ale koho volil, netuším,“ směje se.

Název ženského uskupení je podle ní trochu recese, který nejprve vyvolával posměšné reakce. Do volebního souboje v roce 2006 se ale s devítičlennou kandidátkou vydalo se vší vážností. „Chtěly jsme také prosadit ženy a ženský prvek,“ vysvětluje. Zatímco Liga žen se zaměřuje na témata, jako jsou školy, školky nebo akce pro seniory, hasiči v zastupitelstvu podle Vélové spíše řeší věci technického rázu.

4:3, 3:4, 3:4

V roce 2006 byly síly v zastupitelstvu ještě vyrovnané – sedm křesel si mezi sebe rozdělili tři hasiči, tři zástupkyně Ligy a jeden kandidát ČSSD. Situace se změnila o čtyři roky později, kdy už v zastupitelstvu seděli jen hasiči a ženy, nejprve v poměru 4:3.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější