Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Adeptka na vedení nové Evropské komise von der Leyenová má k České republice blíž, než se zdá

Ursula von der Leyenová v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Foto: EU, 2019, EC – Audiovisual Service
Ursula von der Leyenová v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Foto: EU, 2019, EC – Audiovisual Service

Komentář: Podle jedněch výběr Ursuly von der Leyenové do nejmocnější funkce v EU prostě pomohl odstranit socialistu Timmermanse. Podle druhých Češi přispěli ke zvolení oddané federalistky. Tyto zúžené pohledy ale neumožňují vidět víc, píše ředitel Výzkumného centra AMO Vít Dostál.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová žádá poslance Evropského parlamentu, aby schválili její kandidaturu na předsedkyni Evropské komise. Česká debata o von der Leyenové je ovlivněna tím, jak její výběr proběhl a kdo ji podpořil.

Na jedné straně jsou ti, kteří tvrdí, že von der Leyenová je pro Česko nejlepším kandidátem zkrátka proto, že se nejedná o údajného radikálního socialistu Timmermanse, jehož výroky o migraci premiér a další čeští politici považovali za nepřijatelné.

Leitmotivem druhého pohledu jsou škodolibé postřehy, že von der Leyenová je prototypem Západoevropanky, která bude ze své funkce vytvářet Spojené státy evropské a zájmy střední a východní Evropy bude vzhledem ke svému životopisu ignorovat tak nějak z podstaty. Timmermanse jste vyhodili dveřmi a von der Leyenová se stejnými názory se vám vrátila oknem, říkají hlasy, které kritizuji zejména českou vyjednávací strategii.

Tyto dva přehnané přístupy ale neumožňují nahlédnout na Ursulu von der Leyenovou i na možnosti její funkce z určitého odstupu a poukázat na některé momenty, jež jsou při pohledu z Česka

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější