Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dětem už bych mraženou pizzu nedal, trh je zaplavený jedy, říká marketér Václavek

Marketér Petr Václavek. Foto: Archiv Petra Václavka
Marketér Petr Václavek. Foto: Archiv Petra Václavka

Pozor, tato sušenka může způsobit rakovinu tlustého střeva. Podobný nápis by podle marketéra Petra Václavka měl být téměř na všech sladkostech pro děti. Je v nich prý tolik chemie, že už brzy mohou být tyto potraviny regulovány stejně jako cigarety. Václavek chce v září nabídnout českému trhu mobilní aplikaci Foodgroot, s jejíž pomocí by lidé v obchodech poznali, jaké má potravina dopady na životní prostředí a co je vhodné pro zdraví konkrétního zákazníka. Aplikace by tak ale zároveň získala obrovskou databázi údajů o klientech včetně jejich zdravotního stavu. Jakékoli zneužití citlivých dat však marketér odmítá.

Na webu chystané aplikace Foodgroot, která má zanedlouho pomáhat analyzovat zákazníkům potraviny, varujete, že sedm lidí z deseti umírá předčasně kvůli globální epidemii nepřenosných chronických onemocnění. Ty často způsobuje právě konzumace „ultrazpracovaných“ potravin. Tyto choroby, jako třeba rakovina, diabetes či kardiovaskulární choroby, každoročně zabíjí 41 milionů lidí, což je 71 procent všech úmrtí na světě…

Tohle je číslo, které vychází ze statistik Světové zdravotnické organizace. Samozřejmě jsou oblasti chudší, které na tom jsou paradoxně líp, protože se tam zatím firmám nevyplatí prodávat vysoce zpracované potraviny.

Jsou na tom Češi oproti průměru hůř?

Ne. Ale vím, že třeba ve Velké Británii už se konzumace ultraprocesovaných potravin přehoupla přes padesát procent. Nicméně my jsme donedávna byli zas číslo jedna ve výskytu rakoviny tlustého střeva, což je výsledek hodně spojený s naším životním stylem. Vepřové, tuky, těžká jídla, která špatně procházejí tělem… Myslím si, že navíc je to hodně způsobené alkoholem. Současná medicína je až posedlá prodlužováním života a udržováním života i za cenu toho, že už se zas tak nestarají o kvalitu. Jen se podívejte třeba na jídlo v nemocnicích. Je příšerné, v podstatě vás jím tráví. Rohlík, k tomu játrová paštika a sladký čaj? Čím bohatší a průmyslovější je společnost, tím víc se do ní penetrují takzvané prázdné kalorie. Ultraprocesované potraviny nepřinášejí tělu takřka žádnou výživu.

Co do této skupiny patří?

Ultrazpracovaná potravina už v podstatě nemá s potravinou nic společného. Máte sušenku, která se tváří, že je křupavá, že je z těsta, že je v ní čokoláda, že je tam všechno, co tam má být – jako byste si to upekla doma. Jenže zjistíte, že se ve skutečnosti dělá pomocí průmyslových formulí. Chemicky se dohání vůně i chuť. To, jak to vypadá, chutná, křupe a voní, to všechno je koktejl chemických látek.

Jednou jsem se v letadle potkal s chlapíkem, který s kufříkem objíždí celý svět. Dělá multimiliardové byznysy, protože zastupuje firmu, která vyrábí příchutě, vůně… Tenhle člověk jenom jezdí po fabrikách, tam otevře kufřík, kde má všechny chutě a vůně naskládané. Ono totiž ochutit a ovonět potravinu něčím skutečným je mnohonásobně dražší než použít chemickou náhražku. Ultraprocesované potraviny zjednodušeně řečeno způsobují takřka to samé, co tabákový průmysl, jenže zatímco tabák je vysoce regulovaný a jsou na něm varovné nápisy, tohle nejenže regulované není, ale je to i vysoce podporované reklamou. Když si pustíte Simpsonovy, na které koukají třeba moje děti, devadesát procent reklam je na tento potravinový odpad.

S Václavkovými názory polemizuje ve svém textu Jan Havlík, chemik z Vysoké školy chemicko-technologické a popularizátor vědy.

Zní absurdně, že by třeba na sušenkách byl nápis „Pozor, tato sušenka může způsobit rakovinu tlustého střeva“.

V podstatě by to tak ale mělo být. A to je jen výsek. Představte si, že v naší aplikaci se díváme na potravinu pomocí až sedmdesáti parametrů.

A co tedy s lidským tělem obecně dělají uměle zpracované potraviny?

Dodají vám prázdné kalorie, rychlý cukr, krátkodobý pocit blaženosti… Možná jste to někdy viděla u dětí. Já tedy u svých jednoznačně. Když si dají třeba mraženou pizzu, jsou tak na dvacet minut „najeté“ a pak přijdou, že mají zase hlad. A když člověk konzumuje tyto potraviny dlouhodobě, tělo začne být úplně vyčerpané, protože do něj nejde žádná pořádná výživa.

Vypustil jsem pizzu i párky

Takže mraženou pizzu už dětem nekupujete?

Už ne. Vypustil jsem veškeré

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější