Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pohyby ledu zchladí tématem, ale hlavu vám spíše zavaří

Pohyby ledu. Foto: Paseka
Pohyby ledu. Foto: Paseka

Nakladatelství Paseka vydalo detektivně reportážní knihu autora, který svou identitu skrývá. Čtenáře zve na originální hru, kde nejsou všechny otázky zodpovězeny.

Tuzemská literatura zažívá hojné roky: každou chvíli na knižní pulty doputuje kniha, o které se dlouho po vydání mluví. V nedávné době to byly třeba Hodiny z olova Radky Denemarkové, Rekonstrukce Viktorie Hanišové nebo Probudím se na Šibuji Anny Cimy. Mezi knihy, o kterých se bude hodně mluvit, se zřejmě zařadí také Pohyby ledu, debut tajemného autora vystupujícího pod pseudonymem A. Gravensteen.

Už na obálce kniha slibuje velký zážitek, takže je nesnadné takovému očekávání nepodlehnout. Kniha se na začátku rozjíždí poměrně svižně: Mladý novinář Miroslav na otevření nového skleníku botanické zahrady v pražské Troji potká tajemnou dívku, která tvrdí, že skleník byl předražený a část peněz šlo bokem řediteli. Novinář se toho chytne a místo obyčejné, nudné reportáže z otevření se rozhodne věnovat tomuto tématu. Setká se s českými glaciology – vědci, kteří zkoumají ledovce v Grónsku. A do této krajiny sněhu a ledu se s nimi také vypraví.

Kniha od začátku osciluje mezi románem a detektivkou. Detektivní zápletku, kterou kniha začíná, vystřídá vyprávění o Miroslavových dobrodružstvích v Grónsku, případně o jeho snahách dobýt srdce mladé vědkyně. Přelévání z jednoho tématu ke druhému je plynulé a nepůsobí vůbec uměle. Je vidět, že autor o knize a příběhu pořádně přemýšlel a výsledný tvar není produktem náhody, ale jasně daného směru.

Po několika kapitolách je ale jasné, že takhle snadné to s touto knihou mít nebudete. Poutavý příběh z Prahy, Kodaně a Grónska totiž tajemný autor obohatil o paranormální rozměr. Ten je na začátku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější