Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odchodem jen Zemanovi umožníme sestavit šílenou vládu s Okamurou, říká Hamáčkův spojenec Povšík

Šéf středočeské ČSSD a člen předsednictva strany Robin Povšík. Foto: Radek Petrášek, ČTK
Šéf středočeské ČSSD a člen předsednictva strany Robin Povšík. Foto: Radek Petrášek, ČTK

Michal Šmarda je vynikající kandidát a sociální demokracie na něm má trvat. Je ale možné také zvážit, jestli by neměla ustoupit a zachovat se státotvorně. V rozhovoru pro Deník N to říká předseda středočeské ČSSD Robin Povšík. Odchod z vlády by byl podle něj pouze demonstrativní a jen by otevřel prostor mimoústavně konajícímu prezidentovi, případně dostal k moci Tomia Okamuru.

Na odpolední předsednictvo sociální demokracie míříte s tím, že by strana měla zůstat ve vládě. Proč?

Každá politická strana dělá politiku proto, aby mohla prosazovat svůj program. A to se nejlépe prosazuje ve vládě. Uplynulé týdny ukázaly, že jsme v tom mimořádně úspěšní, ať už je to hlasování o výrazné valorizaci důchodů, řešení dětských dluhů, rodičovské, či zákon, na jehož základě se proplácejí první tři dny nemoci.

Ve vládě velice účinně prosazujeme náš program a myslím, že bychom se i nadále měli orientovat na tyto věci a neřešit nějaké možné marginálie.

Čili jinými slovy vládní angažmá sociální demokracii podle vás neškodí?

Jsem přesvědčen, že ne, naopak jí pomáhá.

Zmínil jste, že jde o marginálie. Tím myslíte výměnu ministra kultury?

Možná jsem to slovo „marginálie“ nepoužil úplně správně. Rozhodující v tuto chvíli je možnost prosazovat náš program, což se nám v této vládě prostě daří. Druhá věc je ta, že kdybychom kvůli personálním sporům odešli, tak kompletně otevřeme prostor Miloši Zemanovi, aby si s touto zemí a touto vládou udělal naprosto, co chce.

A Miloš Zeman opět dokázal,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější