Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komunisté chtějí změnit senátní volby. Jde o účelový návrh, který má pomoct k dominanci Babišovi, varuje politolog

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda strany Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda strany Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komunisté představili návrh na jednokolové volby do Senátu. Slibují si od něj vyšší volební účast, nižší finanční náklady a také to, že budou mít voliči větší šanci vyjádřit podporu více kandidátům. Podle odborníka by ale jejich návrh vedl k tomu, že Senát ovládne hnutí ANO.

Dnes to funguje tak, že si každý volič může vybrat lístek se svým kandidátem a hodit jej do volební urny. Pokud získá některý z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů v prvním kole, je zvolen. To se podařilo v posledních letech třeba Jiřímu Drahošovi v obvodu Praha 4. Pokud ale nikdo nezíská většinu hned, postupují dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola do finále, kde se rozhodne.

Komunistický návrh by tento model zcela změnil. Volilo by se pouze v jednom kole a i samotné rozhodování občanů by bylo jiné. Všichni kandidáti by byli totiž abecedně seřazeni na jednom hlasovacím lístku a každý volič by mohl před každým jménem označit, jak moc preferuje toho či onoho.

„Volič na hlasovacím lístku označí pořadí jednotlivých kandidátů číslem před jménem kandidáta od čísla 1 až do čísla rovnajícího se počtu kandidátů,“ uvádí návrh KSČM.

Senátorem se stane kandidát, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější