Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čech nebo Češka astronautem? Stačí se příští rok přihlásit a být vybrán

Belgický astronaut Evropské kosmické agentury Frank De Winne v laboratoři Kibo na Mezinárodní kosmické stanici. Foto: NASA
Belgický astronaut Evropské kosmické agentury Frank De Winne v laboratoři Kibo na Mezinárodní kosmické stanici. Foto: NASA

Nejvíc mě překvapila křehkost naší planety. Když se díváte shora, vidíte, že atmosféra je vlastně jen velmi tenká vrstva, která nás chrání před drsným prostředím vesmíru. A nemáme žádné další místo, kam bychom mohli jít, říká první velitel Mezinárodní vesmírné stanice z EU Frank de Winne.

Jaká byla vaše cesta do kosmu? Do tréninkových programů Evropské kosmické agentury (ESA) je nesmírně těžké se dostat, když už vás ale z tisíců zájemců vyberou, jak dlouho pak trvá, než skutečně letíte do vesmíru?

Já jsem měl mimořádné štěstí. Vybrali mě v rámci třetího náboru ESA v roce 1998 (1. nábor probíhal v roce 1978, 2. v roce 1992, 3. v roce 1998 a 4. v roce 2009, pozn. red.) spolu s dalšími pěti astronauty kandidáty, už v roce 2000 ale potřebovali rozšířit sbor astronautů Evropské kosmické agentury, a tak jsem se stal plnoprávným členem.

A hned v roce 2002 jsem poprvé letěl do vesmíru, takže to celé probíhalo velmi rychle. Čekal jsem na svůj první let docela krátkou dobu, ale každý astronaut v tréninku chce pochopitelně letět co nejdříve.

vikomt Frank de Winne (* 1961 v belgickém Gentu)

  • byl prvním velitelem Mezinárodní vesmírné stanice, který nepocházel z USA nebo Ruska;
  • původně vojenský pilot byl od roku 2000 astronautem Evropské vesmírné agentury;
  • do vesmíru letěl dvakrát, poprvé v roce 2002, podruhé přesně před deseti lety, v roce 2009, kdy strávil na Mezinárodní vesmírné stanici 187 dnů.

Jaký je to pocit, když už trénujete, jste členem sboru astronautů, ale nevíte, zda nakonec skutečně poletíte? Vaši kolegové mohou mít už několik letů za sebou, a vy jen čekáte na zemi…

To je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vesmír

Svět, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější