Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman odvolá Staňka k poslednímu červenci, u Šmardy si klade podmínku. Je to cesta do neznáma, říká Hamáček

Foto: Gabriel Kuchta/DeníkN
Foto: Gabriel Kuchta/DeníkN

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) skončí k poslednímu červenci jako šéf Nostického paláce. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to oznámil šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Stále jasno ale není s nominandem sociální demokracie Michalem Šmardou, kterého prezident odmítá jmenovat. „Pondělí bude moment, kdy se rozhodne,“ prohlásil Hamáček.

Jednání v Lánech začalo ve tři hodiny, zhruba v půl páté předstoupil před novináře Hamáček. Novinářům řekl, že prezident odvolá Staňka k 31. červenci. Pokud jde ale o jeho nástupce, tam chce ještě hlava státu vyčkat na rozhodnutí předsednictva ČSSD, které se koná v pondělí.

Podle Hamáčka jsou tak nyní dvě varianty, jak současnou situaci vyřešit. „Platí to, že sociální demokracie jasně řekla, že naším kandidátem je Michal Šmarda a předsednictvo, pokud bude hlasovat, Michala Šmardu podpoří,“ nastínil Hamáček první variantu. Druhou alternativou podle něj je, že ministři za sociální demokracii podají demisi.

Nominaci Šmardy už podpořilo politické grémium a sociální demokracie opakuje, že si chce sama ministry nominovat, na což má nárok podle koaliční smlouvy. „Pokud chce prezident ještě potvrzení od předsednictva, tak ho pravděpodobně dostane,“ odhaduje Hamáček.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je tu ale další jenže:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější