Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec prázdných rejstříků. Výsledky firem do nich bude posílat finančák

Účetnictví, ilustrační. FOTO: Pixabay
Účetnictví, ilustrační. FOTO: Pixabay

Okamžité platby by na konci letošního roku mohlo nabízet minimálně osm bank. Vláda plánuje výrazně snížit administrativu podnikatelům. V našem přehledu se dočtete i o schválených finančních novinkách na další schůzi Sněmovny, mimosoudním řešení sporů s dodavateli energií nebo porovnání rychlosti růstu cen nemovitostí mezi zeměmi EU.

Do konce roku by mohlo okamžité platby nabízet minimálně osm bank

Okamžité platby z bank v současnosti nabízí jen Air Bank, Česká spořitelna a banka Creditas. Umožňují, aby se poslané peníze převedly v řádu sekund nezávisle na tom, zda je posíláte ráno, večer, nebo třeba o víkendu. Takto ale služba zatím funguje jen v případě, že se převod uskutečňuje mezi těmito třemi bankovními domy. Ostatní banky tyto platby zatím totiž neumí odesílat, ani přijímat. To by se mělo do konce roku částečně změnit.

Instantní platby totiž podle serveru Peníze.cz plánuje do konce letošního roku zavést dalších pět bank. Plošně od konce září by je mohli začít využívat klienti Komerční banky. Raiffeisenbank je chce zavést během podzimu, ČSOB včetně Poštovní spořitelny ke konci roku, mBank na přelomu letošního a příštího roku. Moneta Money Bank zatím avizuje zavedení obecněji, někdy ve druhém pololetí.

Ani pak se ale počty bank poskytujících tuto službu nepřestanou zvyšovat. Na začátku roku 2020 plánuje okamžité platby nabídnout Equa bank a nejpozději v této době také Fio banka.

Zástupci Komerční banky, Raifeisenbank, Equa bank i Fio banky rovnou avizovali, že služba bude bez speciálního příplatku. K tomuto řešení se pravděpodobně přikloní i Expobank, která plánuje do konce roku zavést tyto platby alespoň pasivně (klienti budou moci tuto platbu přijmout, zatím ji ale neodešlou). Z bank poskytujících službu už nyní za ni speciální poplatek účtuje pouze Air Bank u Malého tarifu (tarif bez platby za měsíční vedení pro méně aktivní klienty) a to jednou korunou.

Okamžité platby je možné posílat u Air Bank a Creditas do výše 400 tisíc korun. Česká spořitelna zatím limit snížila jen do 100 tisíc korun, zato zde klienti nemusí volit, zda chtějí standardní nebo okamžitou platbu. Všechny banka posílá jako okamžité. Limit pro platby banka plánuje zvýšit v momentě, kdy bude dostatečný počet jejích klientů používat k potvrzování plateb tzv. George klíč (dvoustupňové potvrzení platby).

Vedle zavádění okamžitých plateb souběžně dochází i ke zrychlování provedení standardních mezibankovních převodů. Téměř u všech bank platí, že zadáte-li příkaz během dopoledne (někde i později), prostředky se na zadaný účet připíší ještě ten samý den. Musíte jen dodržet časový limit zadání platby, který nastavují banky individuálně.

Podnikatelům by se měla výrazně snížit administrativní zátěž

Do tří let by podnikatelé mohli mít výrazně jednodušší administrativu. Počítá s tím plán ministerstva průmyslu a obchodu, jehož podobu schválila vláda. Podle Hospodářských novin se stát zaváže do roku 2022 zjednodušit 133 povinností, jež nyní po podnikatelích vyžaduje. Jedním z nástrojů by měla být digitalizace státní správy, paušální daň nebo zjednodušení státních informačních systémů, které by například zjednodušilo vyřízení nového živnostenského oprávnění včetně registrace k daním a odvodům.

Další novinkou bude zasílání ekonomických výsledků do obchodního rejstříku finančním úřadem. Nyní platí, že firmy musí své účetní závěrky zveřejňovat samy. Letos tak učinilo jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější