Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zbývá odstranit poslední článek obchodu s dluhy. Odpůrci ale násobně zvýšili aktivitu, říká autor Mapy exekucí

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Na přehledných mapách ukázal, kolik je v Česku dluhů, teď chce do boje proti nim zasáhnout i přímo. Radek Hábl z Mapy exekucí vysvětluje, proč založil nový institut pro řešení dluhů, co prozrazuje jeho nová Mapa insolvencí a proč exekutorská komora nechce poskytnout všechna data, která má.

V květnu jste založil Institut prevence a řešení předlužení. K čemu má sloužit?

Kdybych to měl říct hodně obecně: má snížit počet lidí v exekucích, snížit zadluženost českých domácností a zredukovat obchod s dluhy. Je tady obrovská koncentrace úvěrových společností, inkasních agentur, oddlužovacích společností nebo i některých exekutorů, kteří nemají úplně čisté podnikatelské záměry. Zneužívají tísně lidí a jejich nedostatku informací k tomu, aby je obrali o peníze.

To jsou na jeden institut s pár lidmi poměrně velké cíle. Jak toho chcete dosáhnout?

Pilířů je několik. První je legislativní, tedy skrze změnu zákonů. Přijal se třeba zákon o spotřebitelském úvěru, který reguluje nebankovní společnosti. Zrušily se rozhodčí doložky, snížily se advokátní tarify, exekutorské tarify…

Poslední zásadní věc, která ještě způsobuje obrovské množství problémů a měla by být odstraněna, je konkurence mezi exekutory. Je spoluodpovědná za to, že tady máme obrovské množství exekučních řízení – asi 4,7 milionu –, z nichž většina je marných.

Proto je pro nás nejzásadnější přijmout takzvanou teritorialitu soudních exekutorů. Tedy to, aby exekutora vybíral soud a ten byl zároveň místně příslušný. Když dostanete notáře nebo insolvenčního správce, je místně příslušný. Stejně tak soud, státní orgány jako finanční úřad, okresní správa sociálního zabezpečení, všechno je místně příslušné. U exekutorů to z nějakého důvodu nejde. Pořád se říká, že to je problém, a my chceme, aby to problém nebyl. Chceme, aby byli exekutoři místně příslušní a nezávislí na věřitelích, aby opravdu mohli jednat nestranně, nezávisle, nemuseli se ohlížet na to, jestli přijdou o kšeft, když rozhodnou špatně, a na to, co věřitel chce.

Z nového návrhu zákona o exekucích teritorialita ale vypadla navzdory tomu, že ji předtím premiér zmiňoval.

Teritorialita v návrhu dnes není, přestože to předchozí vláda schválila už několikrát – v akčním plánu Strategie boje proti sociálnímu vyloučení – a senátní návrh schválila už několik let zpátky.

Andrej Babiš ve svém Čau lidi (pravidelná série facebookových příspěvků premiéra, pozn. red.) slíbil, že teritorialita bude a že se zapracuje během připomínkového řízení. Bohužel, od doby, co to řekl, se aktivita odpůrců teritoriality násobně zvýšila a lidé, kteří o tom mají rozhodovat, jako Marek Výborný, předseda výboru pro exekuce a insolvence, nebo Patrik Nacher, který má na starost tuto agendu, začínají zase naslouchat argumentům, proč by teritorialita neměla být.

Budeme za ni určitě bojovat, protože to je nejzásadnější zákon, který tady teď je, a největší novela exekučního řádu od vzniku soukromých exekutorů v roce 2001. Když se podaří prosadit teritorialitu,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější