Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čína: Zkrotili jsme teroristy v Sin-ťiangu. Zruší nová politika koncentrační tábory?

Ostnatý drát, strážní věž, bezpečnostní kamery: "středisko odborné výchovy" ve čtvrti Ta-ban-čcheng v Urumči, hlavním městě Sin-ťiangu. Patří mezi největší koncentrační tábor v Číně. Snímek je ze září 2018 a jeho autory pak hodiny zadržovala police. Foto: Thomas Peter, Reuters
Ostnatý drát, strážní věž, bezpečnostní kamery: „středisko odborné výchovy“ ve čtvrti Ta-ban-čcheng v Urumči, hlavním městě Sin-ťiangu. Patří mezi největší koncentrační tábor v Číně. Snímek je ze září 2018 a jeho autory pak hodiny zadržovala police. Foto: Thomas Peter, Reuters

Komunistická strana Číny se chystá vyladit svou politiku v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde v koncentračních táborech vězní miliony lidí. Svůj dosavadní postup hodnotí jako „významný prozatímní úspěch“. Znamená to, že od drakonických represí ustoupí?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Plánovanou změnu politiky už několik týdnů naznačuje propagandistická kampaň a nyní ji otevřeně avizují režimní média, informuje hongkongský deník South China Morning Post.

Státní agentura Sin-chua (Nová Čína) nazvala Sin-ťiang „hlavním bojištěm války Číny proti terorismu“ a stávající postup Komunistické strany Číny v oblasti považuje za „významný prozatímní úspěch“. Terorismu a extremismu se účinně učinila přítrž, neboť v regionu se za posledních 30 měsíců neodehrál žádný teroristický útok, tvrdí Sin-chua.

„Příprava půdy po boji s trojím zlem“

Agentura uplynulých pět let nazvala „přípravou půdy“ pro další, už třetí Ústřední pracovní konferenci o Sin-ťiangu.

Předchozí konference, jíž v Pekingu předsedal generální tajemník KS Číny Si Ťin-pching, se konala v květnu 2014. A její „velkolepé úsilí“, slovy Sin-chua, určilo politiku strany v Sin-ťiangu pro nadcházející pětiletku. Zejména pak tvrdý postup v tzv. „boji se třemi zlými silami“, které propaganda strany stanovila jako terorismus, separatismus a extremismus.

Přeloženo do jazyka reality znamená „boj se třemi zlými silami“ toto: mnohaleté represe a asimilaci Ujgurů, Kazachů a dalších menšinových národností ve prospěch Chanů neboli etnických Číňanů. Dokonce i Ujgurové, jejichž jméno Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang nese, jsou ve svém nynějším domově menšinou. Sin-ťiang, česky Novou hranici, dnes obývá něco přes 22 milionů lidí, přičemž Ujgurové se počítají jen na zhruba osm milionů.

„Číno, kde jsou mé děti?“ Rozhovory BBC s ujgurskými rodiči:

Drakonická národnostní politika, kterou Komunistická strana Číny uplatňuje ve strategicky zásadním Sin-ťiangu, se v lecčems podobá jihoafrickému apartheidu. Stejně jako apartheid vyhloubila propasti – jen ne mezi rasami, ale národnostmi. A stejně jako apartheid vedla i k rozdělení utlačovaných. Na ty, kteří se přizpůsobili nebo se o to aspoň pokoušeli. Na ty, kteří se radikalizovali. A na tu menšinu z nich, která z frustrace sáhla po násilí.

Jenže „boj se třemi zlými silami“ si nevybírá. Vidí zlo všude kolem sebe, a zlo se musí vykořenit. Pročež je v dnešním Sin-ťiangu ve výsledku už vcelku jedno, do které z výše jmenovaných skupin patříte. Stačí drobná výchylka ze stranou nastoleného normálu – a míříte do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Lidská práva

Sin-ťiang

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější