Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Napětí mezi USA a Íránem roste. Trump podle komentátorů rozpoutal na Blízkém východě vysokou hru s nejasným plánem

Íránský supertanker Grace 1 zadržený v britských zámořských vodách na Gibraltaru. Foto: Marcos Moreno, ČTK AP
Íránský supertanker Grace 1 zadržený v britských zámořských vodách na Gibraltaru. Foto: Marcos Moreno, ČTK AP

Pokus o zadržení britského tankeru zapadá do konfliktu, který eskaluje mezi USA a Íránem. Ten je zatlačený do kouta a zkouší páky, které má.

Tentokrát se protagonistou dramatu v Hormuzském průlivu stal britský tanker.

Plavidlo British Heritage, které patří ropné společnosti British Petroleum, se údajně pokusily zablokovat tři íránské lodě. British Heritage nicméně provázela britská válečná loď Montrose. Po krátké potyčce, během které nedošlo k žádné střelbě, íránské lodě uposlechly výzvu britských námořníků a vzdálily se.

Chování Íránu lze na jedné straně vnímat jako odvetu vůči Velké Británii. Britové minulý týden zastavili íránský ropný tanker u břehů Gibraltaru. Mířil podle nich do Sýrie, čímž by porušil sankce, které na zemi uvalila Evropská unie. Írán nazval zadržení „pirátským aktem“.

Podle španělského ministra zahraničí Josepa Borrella, který se má stát novým představitelem EU pro zahraniční politiku, Britové jednali na základě tipu od amerických úřadů.

To ale není všechno. „Ve skutečnosti se tu vyhrocuje napětí skoro na všech frontách od chvíle, kdy Trumpova administrativa utáhla smyčku kolem Íránu,“ řekl ve vysílání CNN politolog Fareed Zakaria. „Írán je zahnaný do kouta a zkouší, jak může použít páky, které má – přístup k Perskému zálivu. Írán přikládá pod kotel a vypadá to, že Trumpova administrativa to vítá. Není ale jasné, jaký cíl [USA] sledují.“

Podle Zakarii může za nynější eskalace snadno dojít k nějakému omylu, který následně rozpoutá válku mezi oběma zeměmi.

Porušení smlouvy, která ještě nebyla

Ta už byla na spadnutí před několika týdny po tom, co Írán sestřelil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Íránská krize

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější