Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Důležitější je příběh než to, zda jsou její zážitky autentické, hájí falešnou oběť gulagu politici, kteří ji navrhli na vyznamenání

Věra Sosnarová na snímku z roku 2005. Foto: Drahoslav Ramík, ČTK
Věra Sosnarová na snímku z roku 2005. Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Politici KDU-ČSL se postavili na obranu osmaosmdesátileté Věry Sosnarové, která si podle historika Adama Hradilka vymyslela mnohaleté utrpení v sovětském gulagu. Jeho zjištění naopak podpořil vedoucí projektu Paměť národa Mikuláš Kroupa.

Sosnarová podle dostupných dokumentů nebyla skoro dvacet let v komunistických lágrech, jak tvrdí, ale působila jako civilní zaměstnankyně na Urale. Zážitky, které popisuje na besedách nebo přednáškách ve školách, jsou navíc podle Hradilka i dalších historiků v rozporu se svědectvím jiných pamětníků.

„Desítky rozhovorů, které poskytla médiím, i besedy s ní pořádané jsou protkány výroky, jež odporují historickému poznání represí v Sovětském svazu i skutečným životním peripetiím Věry Sosnarové a její rodiny,“ shrnuje Hradilek závěry své studie Neskutečný příběh Věry Sosnarové, která vyšla v časopise Paměť a dějiny vydávané Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Poté co Deník N informoval o Hradilkově zjištění, vyvolalo to mnoho ohlasů.

Sosnarová dostala loni v listopadu Cenu hejtmana Jihomoravského kraje. Ani přes předložené důkazy ale politici neuvažují, že by její udělení přehodnotili.

„Jihomoravský kraj tato zpráva překvapila. Cena hejtmana byla udělena na základě návrhu člena zastupitelstva kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL). V současné době jde o tvrzení proti tvrzení, těžko odhadovat, na které straně je pravda. Skutečný stav věci zná jediný člověk, a tím je paní Sosnarová,“ uvedl Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu.

Hejtman Bohumil Šimek odkázal pouze na vyjádření kraje. Na otázku Deníku N, zda mu nevadí, že ocenil ženu, která si své zážitky zřejmě vymyslela, neodpověděl.

Grolich, který je zároveň starostou jihomoravských Velatic, říká, že věří víc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější