Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

MFF 2019: Ohlédnutí za festivalem, letos ve znamení legend a dokumentů

Závěrečný ceremoniál. Foto: KVIFF
Závěrečný ceremoniál. Foto: KVIFF

Minulý víkend skončilo 54. pokračování tradiční akce s mezinárodním přesahem, díky níž se Karlovy Vary mění na devět dnů v nejsledovanější bod na mapě republiky.

I tentokrát se fronty na první vstupenky a divácké akreditace vytvářely už dva dny před oficiálním zahájením MFF. A při takovém množství lidí toužících si vychutnat alespoň doušek festivalové atmosféry nelze vymyslet systém, aby se dostalo na každého. Vítězí ti, co spěchají do zástupů u pokladen už krátce po svítání nebo v trendu posledních ročníků zkouší štěstí přes mobilní aplikace na rezervaci omezeného množství vstupenek. Výhodou jsou zkušenosti z dřívějška a delší pobyt v lázních, naopak biti jsou spoluobčané, mnohdy zcela neinformovaní, co do Varů přicestují bez důkladné přípravy tzv. na otočku. V podstatě nemají žádnou šanci, protože lístky do kinosálů se primárně vyzvedávají den dopředu a krátce po osmé hodině ranní je vymeteno.

Jedním z filmů uvedených na festivalu byla i restaurovaná protiválečná Stezka slávy Stanleyho Kubricka. Ačkoliv jde o dílo z roku 1957, hlavní hvězda Kirk Douglas stále žije, byť je mu neuvěřitelných 102 let. A v roli plukovníka, snažícího se o obhajobu trojice náhodně vybraných a na smrt odsouzených vojáků, poukazuje na známý fakt, že do vlastních řad se nepálí. To by si měla uvědomit i některá média, která z festivalu uměle vytváří snobskou záležitost.

Bulvární tisk s očividnou chutí poreferoval o tom, jak jistá česká herečka přijela do Karlových Varů po deseti letech. Navštívila módní přehlídku a party stan, vynechala kino, ale nechala se slyšet, že po dobu její nepřítomnosti se nic podstatného nezměnilo, a pokud člověk nevychytá správná místa a večírky, pořád je to jen „velká snobárna“. Ve skutečnosti bylo večírků méně. Nabízí se vysvětlení, že na podobné akce došly peníze.

Lepší než uzavřené večírky jsou otevřené akce, jako byla ta uspořádaná jedním z partnerů festivalu, Plzeňským Prazdrojem. Na kamenné kolonádě uspořádal běh číšníků po identické trase jako ve filmu Vrchní, prchni! Škoda, že se ho aspoň jako rozhodčí neúčastnil představitel hlavního hrdiny klasické české komedie, herec Josef Abrhám. Jenže ten byl ve Varech osobně přítomen naposledy před 25 lety.

Jak vyvést z míry noblesního moderátora

Humorný zmatek mezi fotografy a přihlížejícími turisty vyvolal po příjezdu ke Grandhotelu Pupp americký režisér a herec Casey Affleck, když vystoupil nikoliv ze zadní části luxusní limuzíny, obvyklého to místa pro významné pasažéry, ale přímo od volantu, protože si poslední úsek cesty k hotelu odřídil sám! A do úsměvných rozpaků dostal sám sebe i Marek Eben.

Nestává se často, aby při projevu delegace k promítanému filmu vběhla na pódium mladá žena, chopila se, byť s překvapivým svolením noblesního moderátora, mikrofonu a v reakci na vyřčené postesknutí, jaká škoda, že jsme zrestaurovanou verzi Spalovače mrtvol nestihli o dva roky dříve, byli by tu s námi kameraman Stanislav Milota i režisér Juraj Herz (zemřel v dubnu 2018), ona neznámá prohlásila: „Táta by měl radost!“ Až v tu chvíli Marek Eben prozřel, že je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Karlovarský filmový festival

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější