Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Divadelní inventura v Hradci Králové udělala tečku za sezonou a otevřela prázdniny

Kabinet paměti. Foto: Divadlo evropských regionů
Kabinet paměti. Foto: Divadlo evropských regionů

Divadlo evropských regionů Hradec Králové je v Česku největší divadelní akcí, která se podobá proslulým festivalům v Avignonu a Edinburghu. Termín festivalu se v průběhu let ustálil na posledních deset dní před posledním červnovým víkendem, takže festival lidově zvaný Divadelňák představuje pro řadu účinkujících i hostů symbolickou tečku za celou sezónou.

Dobré je, že si festival vzali za svůj místní. Což je podstatný rozdíl vůči slavnějším festivalovým vzorům ze světa. V Avignonu i v Edinburghu se hraje pro návštěvníky, kteří se sjedou z celého světa, v hradeckých hledištích i osvěžovnách všeho druhu jednoznačně převažují domácí.

K tomu přispívá i hudba. Ta byla součástí přehlídky hned od začátku, v posledních letech se však nabídka výrazně rozšířila. Tradičně se hraje na venkovní scéně před Klicperovým divadlem, na Kavčím plácku, v několika šapitó a také stále častěji přímo v ulicích před nejrůznějšími restauracemi.

25. ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů a 20. ročník Open Air Programu v Hradci Králové pořádají společně Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a kulturní neziskovka kontrapunkt. Letos se konal od pátku 21. do pátku 28. června.

Žánrová pestrost je tu samozřejmostí. Od divadelních kapel přes jazzmany a rockery nejrůznějšího střihu až po letošní zlatý hřeb, kterým byl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější