Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sibiř hoří, Sibiř tone. Za přírodní katastrofu může i mafie, která z dřevařského byznysu vysává miliardy

Nekontrolovaná těžba dřeva na Sibiři má za důsledek i rozsáhlé požáry. Zdroj: goverment.ru
Nekontrolovaná těžba dřeva na Sibiři má za důsledek i rozsáhlé požáry. Zdroj: goverment.ru

Den smutku a zároveň výjimečný stav byly v pátek vyhlášeny na celém území poněkud nešťastné oblasti. Krásné pro turisty, ale příliš drsné pro ty, kdo v jihovýchodní Sibiři žijí a bojují s živly i lidskou nenasytností. Irkutská oblast hoří i počítá mrtvé a škody po povodních. Deset tisíc domů bylo zatopeno, od jara shořelo přes dva tisíce kilometrů čtverečních lesů, což je podle odhadů expertů 367 200 000 stromů.

Od 11. července platí na celém území Irkutské oblasti režim výjimečného stavu. Vyhlásil ho gubernátor největšího ruského vnitrozemského regionu Sergej Levčenko. Už od začátku dubna ale tady, tisíce kilometrů daleko od Moskvy, žijí v režimu zvýšené požární ostražitosti.

Na vině jsou rozsáhlé požáry. Lidé mají zakázaný přístup do lesa. Záchranáři každé ráno zjišťují situaci – 12. července zaznamenali 25 rozsáhlých požárů, které zachvátily 13 tisíc hektarů. Povzbuzující na této zprávě zveřejněné na stránkách vedení oblasti je, že to má být o 4,7 tisíce hektarů menší plocha než počátkem týdne.

Za posledních 24 hodin se povedlo uhasit 15 požárů. Jenže další vznikají. Proč každý rok Sibiř hoří?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější