Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nový kupec se mohl k bulharským firmám ČEZ dostat už loni

Sídlo společnosti ČEZ v Bulharsku. Foto: ČTK/AP, Photo / Valentina Petrova
Sídlo společnosti ČEZ v Bulharsku. Foto: ČTK/AP, Photo / Valentina Petrova

Český energetický kolos ČEZ letos ustoupil od svého plánu prodat svá bulharská aktiva společnosti Inercom kvůli tomu, že transakci zablokoval místní antimonopolní úřad. Češi se nakonec na koupi dohodli se skupinou Eurohold, která se zaměřuje hlavně na pojištění. Nyní se ukazuje, že Eurohold o ovládnutí místních firem ČEZu jednal už loni, a to právě přes společnost Inercom.

„V červnu 2018 bylo jasné, že exkluzivně vybraný zájemce o koupi, Inercom, má problémy s financováním transakce,“ vysvětlil Deníku N mluvčí Euroholdu Chavdar Parvanov. „Představitelé Inercomu kontaktovali Eurohold s nápadem, aby v Inercomu převzal kontrolní podíl. Tato jednání ovšem neměla žádný výsledek,“ dodal. Problémem měly být nejasnosti o majetkovém pozadí Inercomu. To potvrdil i mluvčí ČEZ Roman Gazdík s tím, že k jednáním došlo v „pozdější fázi prodejního procesu“.

Na rozhovory mezi oběma stranami upozornil jako první bulharský ekonomický týdeník Kapital, který se odvolává na záznam z rozhovorů mezi představiteli vedení ČEZ a Pirátské strany. ČEZ tvrdí, že tento dokument nebyl autorizovaný a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější