Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zoufalá obec u Čapího hnízda. Neumíte si představit, jak se bydlí u silnice, říkají v Olbramovicích a dál čekají na obchvat

Olbramovice mají na hlavním tahu jen dva přechody. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Olbramovice mají na hlavním tahu jen dva přechody. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Třicet let touží obyvatelé Olbramovic po obchvatu, který by obci na Benešovsku ulevil od nekonečného proudu aut. Stavba se ale opět komplikuje: ministerstvo dopravy zrušilo stavební povolení a místním dochází trpělivost. „Počítám, že než se oběhnou všechna povinná úřední kolečka, bude to trvat tak dva roky,“ říká starosta v reportáži Deníku N.

Západní část Olbramovic se zkraje července svým letně ospalým tempem moc neliší od jiných tisícihlavých středočeských obcí. Stačí ale popojít o pár kroků dál a střed vesnice náhle protne hlučná silnice první třídy. Když se chce člověk dostat od vilek k obecnímu úřadu, do samoobsluhy, na poštu nebo do školy, musí cestu překonat. Na výběr má jen ze dvou ničím nechráněných přechodů, přes něž se den co den valí nekonečný proud aut směrem na Prahu nebo do Rakouska. Obcí jich denně projede i třicet tisíc.

Po rozbitém chodníku podél silnice se zrovna vrací z práce zdravotní sestra Jana Kytlerová. V Olbramovicích vyrůstala. Když se sem před třemi lety vrátila z nedalekých Votic a postavila si s rodinou domek na výjezdu z obce, doufala ve změnu. „Věřili jsme, že se brzy postaví obchvat, o kterém se už mluví třicet let, a bude tady klid. Teď jsem naštvaná,“ překřikuje ruch silnice třiačtyřicetiletá žena.

V pondělí se dozvěděla, že plánovaný obchvat jen tak nebude. Stavba, která měla odstartovat na podzim, se znovu odkládá, protože ministerstvo dopravy zrušilo stavební povolení vydané krajem. Vysvětlilo to procesními chybami včetně pominutí šedesátky námitek ze sedmi různých míst – nejvíc jich vznesl majitel autobazaru s benzinkou a myčkou v Olbramovicích, ozvala se ale také firma Imoba, která spadá do svěřenských fondů Andreje Babiše a vlastní nedalekou farmu Čapí hnízdo. Společnosti z holdingu Agrofert vadilo, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější