Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Foldynův asistent chce střílet na uprchlíky, žádá plošné perzekuce. Nesouhlasím, ale nevadí mi to, říká poslanec

Poslanec Jaroslav Foldyna. Foto: ČTK
Poslanec Jaroslav Foldyna. Foto: ČTK

Asistent poslance ČSSD Jaroslava Foldyny Michal Kraft publikoval text, v němž vyzval ke střelbě z kulometů na lodě s uprchlíky. Muslimové a migranti, kteří už v Evropě jsou, by podle něj měli být deportováni podobně jako sudetští Němci z poválečného Československa. Odsun by se přitom podle něj měl týkat i těch, kteří mají občanství některé evropské země. Jaroslav Foldyna Deníku N řekl, že s těmito výzvami nesouhlasí, s asistentem se ale o řadě věcí radí.

Text s titulkem „Je budoucnost Evropy islámská?“ vyšel před několika dny na webových stránkách České společnosti pro civilizační studia. Navzdory názvu nejde o akademickou instituci, ale o spolek propagující konspirační teorii, podle níž je migrace do Evropy ve skutečnosti islámskou invazí. Založil ho sociolog Petr Hampl, který patří k nejznámějším tvářím české xenofobní a antiislámské scény. Kromě něj ve spolku figurují další známí zastánci podobných názorů, například Petr Žantovský, Benjamin Kuras nebo Michal Semín.

Jako autora příspěvku web uvádí „poradce“ poslance Jaroslava Foldyny Waltera Krafta. Jak Deníku N potvrdil Foldyna, jedná se o

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Jan Macháček vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější