Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jágr mě zklamal, že se postavil na stranu Babiše a Zemana, říká jeho bývalý „patron“ Hrdina

Bývalý hokejista Jiří Hrdina na snímku z prosince 2013. Foto: Kateřina Šulová, ČTK
Bývalý hokejista Jiří Hrdina na snímku z prosince 2013. Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Hrdina strávil v NHL necelých pět sezon, během nichž třikrát vyhrál Stanley Cup. V úvodu devadesátých let navíc pomáhal usměrnit mladého Jaromíra Jágra na začátku jeho zámořské kariéry. Proč Hrdinu slavný hokejista nedávno zklamal? A proč se dlouholetý skaut Calgary Flames a Dallas Stars na sociálních sítích vymezuje proti Andreji Babišovi? I o tom se rozpovídal v rozhovoru pro Deník N.

Kvůli minulému režimu jste se do NHL dostal až po třicátých narozeninách. Je i tohle jeden z důvodů, proč máte odpor ke komunismu?

Určitě. Je to jedna z věcí, kterou tomu režimu nemůžu odpustit. Proti naší vůli nás drželi v Československu. Mohl jsem utéct, ale to jsem neudělal z rodinných důvodů. A během osmdesátých let se nám potom s národním týmem povedly velké úspěchy – stříbrná medaile z olympiády ze Sarajeva 1984 a zlatá medaile z domácího mistrovství světa v Praze 1985, čímž se to trochu vyvážilo.

V roce 1985 jste mistrovství světa vyhrál i s Jiřím Šejbou, který teď bude trenérem týmu China Golden Dragon, jenž bude působit ve třetí nejvyšší soutěži v České republice. Co si o působení čínského týmu v 2. hokejové lize myslíte?

Lidem, kteří sem čínský hokej přivedli, nejde příliš o to, aby ho rozvíjeli. Jde jim o to, finančně zajistit a posílit Kladno. Velký přínos pro český hokej v tom nevidím.

Narážíte na Kladno. Co tedy říkáte na cestu Jaromíra Jágra do Číny v delegaci prezidenta Miloše Zemana?

Pro mě to bylo zklamání, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější