Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Uskutečním brexit,“ slíbil v debatě příští britský premiér. Hunt i Johnson

Bývalý a současný britský ministr zahraničí Boris Johnson a Jeremy Hunt. Záběr z debaty televize ITV Příští britský premiér. Zdroj: ITV
Bývalý a současný britský ministr zahraničí Boris Johnson a Jeremy Hunt. Záběr z debaty televize ITV Příští britský premiér. Zdroj: ITV

Jediná televizní debata s oběma kandidáty na příštího lídra britské Konzeravivní strany Borisem Johnsonem a Jeremym Huntem se uskutečnila dnes večer v hlavním vysílacím čase v televizi ITV. Hlavní rozdíl: Hunt se snažil odpovídat přímo, Johnson odpovídal vyhýbavě.

Oba soupeři si nic nedarovali a někdy se do sebe pustili tak, že je ani moderátorka nebyla schopná zastavit a kdyby tam nebyla, nikdo by si toho nevšiml.

Otázky od ní, nebo jejím prostřednictvím od diváků ITV, anebo od diváků přítomných v hledišti, mířily vždy na oba kandidáty, mezi nimiž byl jediný rozdíl: zatímco Hunt si zjevně dával záležet, aby odpověděl vždy jasně a jeho odpověď zahrnovala „ano“, nebo „ne“, Johnson se naopak jednoznačným odpovědím vyhýbal.

Proč volba nového premiéra jen 160 000 členy Konzervativní strany není nedemokratická

  • Britští voliči o svá voličská práva připraveni nejsou. Karty v parlamentu jsou rozdány jejich rozhodnutím ve volbách 2017 a teď jen Konzervativní strana uprostřed volebního období střídá lídra, Theresu Mayovou, která rezignovala. Je to podobné jako další pokusy o sestavení vlády v ČR.
  • Nový lídr vítěze voleb se pokusí sestavit novou vládu. Nikde není napsáno, že se mu to povede, strana má v Dolní sněmovně menšinu a potřebuje v ní sehnat další hlasy.
  • Voliči o své právo hlasovat nepřijdou, regulérní volby se uskuteční nejpozději v květnu 2022. Můžou se konat ale i dřívější, předčasné.

Johnsonovy vyhýbavosti se snažil využít i jeho protivník Hunt, když nahradil moderátorku a opakovaně se na soupeři dožadoval jasné odpovědi, kterou však nedostal.

Stalo se to například při otázce, jestli by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější