Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdybych byl s Vondráčkem v Moskvě, zajdu na místo, kde byl zavražděn Boris Němcov, říká šéf diplomacie Petříček

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ve své kanceláři v Černínském paláci. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ve své kanceláři v Černínském paláci. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vnesl do Černínského paláce odlišný přístup. Do mezinárodních jednání vrací otázku lidských práv, otevřeně mluví o nedobrých vztazích s Ruskem. Za cestu do Moskvy nepřímo kritizuje i předsedu Poslanecké sněmovny. „Symbolika hraje v diplomacii velkou roli a dialog se zeměmi, jako je Rusko, se musí vést sebevědomě, ne servilně,“ reaguje na otázku, co znamená, když delegace navštívila koncert souboru ruské armády, která okupuje Krym a válčí s našimi spojenci. Sám by při cestě do Ruska navštívil místo vraždy Borise Němcova.

Už jste se s premiérem a prezidentem bavili o tom, jak ukazovat a prezentovat českou zahraniční politiku a kam se má ubírat?

Máme programové prohlášení vlády, kde je to obsažené. S panem prezidentem a premiérem jsme si řekli, že zahraniční politiku budeme koordinovat. Musíme jasně ukazovat, kde jsou naše zájmy. A jsem rád, že jsme znovu zavedli schůzky ústavních činitelů.

Prezident Zeman se nicméně s oficiální zahraniční politikou v některých bodech rozchází, třeba ve věci okupace Krymu.

Anexi Krymu neuznáváme a máme body, které chceme ve vztahu k Rusku prosazovat. A jsme v tom dostatečně čitelní – sankce se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chášukdžího vražda

Čína

Čínský vliv v ČR

Migrace a uprchlíci

Rozhovory

Rusko

Ruský vliv v ČR

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější