Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soud s viníky masakru. Kdo na Majdanu střílel a kdo umíral? Očité svědectví naší reportérky

Rodič, který našel to, co najít nechtěl. Kyjev 20. února 2014. Foto: Petra Procházková, Deník N
Rodič, který našel to, co najít nechtěl. Kyjev 20. února 2014. Foto: Petra Procházková, Deník N

Rodiče Ukrajinců zabitých 20. února 2014 v centru Kyjeva netrpělivě čekají na konec soudního procesu, který nyní vrcholí výslechy důležitých svědků z řad policistů i příslušníků speciálních jednotek. I ukrajinská veřejnost chce vědět, kdo mačkal spoušť a kdo k tomu dal příkaz.

Desítky mrtvých v centru evropského velkoměsta. Stovky zraněných. Muž středních let drží v ruce přilbu, která má v místě, jež kryje čelo, malý kulatý otvor.

„Támhle. Támhle jsem ho našel,“ řekne tiše a ukáže na prostřední řadu těl přikrytých bílými ubrusy, které ještě před pár hodinami sloužily ke svému původnímu účelu. Teď jsou z nich rubáše. A z vestibulu hotelu Ukrajina márnice. V jednom z rubášů je zabalený jeho syn.

Měl helmu na hlavě, když se ten den ráno spolu s ostatními demonstranty snažil prorazit policejní kordony oddělující povstalce na Majdanu od vládní čtvrti.

To všechno se odehrálo před pěti lety a ukrajinská veřejnost chce od té doby vědět, kdo má krveprolití na svědomí. Dělí se na dva tábory – jeden si myslí, že za vším stojí Moskva, druhý, že tragédie je dílem amerických tajných služeb. Soud v Kyjevě nyní pokračuje čtvrtým rokem výslechy důležitých svědků – agentů, policistů, bodyguardů. Rodiče obětí doufají, že vnesou do kauzy jasno.

V Kremlu vědí, kdo střílel

Ruský prezident Vladimir Putin už jasno má. Za všechno prý mohou Gruzíni. V nejnovějším rozhovoru pro amerického režiséra Olivera Stonea, který bude zveřejněn v ruské televizi 19. července, prohlašuje, že „o gruzínských sniperech ví“. Podporuje tak ruskými sdělovacími prostředky šířenou verzi, že za krvavými událostmi na Majdanu stály západní mocnosti, které na „špinavou práci“ použily Gruzíny řízené přímo exprezidentem Gruzie a úhlavním nepřítelem Ruska Michailem Saakašvilim.

Jeho lidé prý měli ze střech budov vraždit jak demonstranty, tak příslušníky speciálních policejních jednotek Berkut. 20. února jich tito tajemní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější