Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidé mají právo demonstrovat. Není jim jedno, co se děje ve společnosti, říká francouzský velvyslanec

Roland Galharague – francouzský velvyslanec v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Roland Galharague – francouzský velvyslanec v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Klimatické změny jsou důležitým tématem. Podle francouzského velvyslance Rolanda Galharagua není důvod obávat se změn, které boj proti klimatickým změnám přinese. „Je to velká šance pro rozvoj, vylepšování průmyslu, aby se stal inovativnějším, aby vytvořil více pracovních míst. Přinese to novou průmyslovou revoluci. Je to obdoba vynálezu parního stroje,“ říká velvyslanec v rozhovoru pro Deník N. Vyjadřuje se i k protivládním protestům ve Francii a proti premiérovi Andreji Babišovi v České republice. „Lidé by měli být rádi, že spoluobčanům není jedno, co se děje v jejich zemi a v jejich společnosti. Měli by ocenit, že nejsou jenom spotřebitelé, ale že jsou součástí občanské společnosti, která je tvořena občany, ne lidmi, kteří se nezajímají o to, co se děje,“ říká k protestům.

Je Francie zklamaná z českého odmítnutí plánu „obnovy Evropy“, který na jaře představil prezident Macron?

Prezident tento dopis zveřejnil v březnu, před evropskými volbami, a šlo o text, který byl publikován naráz ve všech zemích Evropské unie. Nabízel řadu návrhů v mnoha oblastech. V základu ale nešlo o konkrétní návrh, spíše o vymezení směru politiky.

Prezident se tímto dopisem snažil evropským občanům říct, že musíme znovu uchopit prvotní význam Evropské unie. O to šlo. Podle mě tedy nejde říct, že by Česká republika cokoliv odmítla. Dopis vyvolal reakce, některé z nich nebyly úplně pozitivní. Byla to také doba, kdy český premiér jel na návštěvu do Washingtonu. Ale nebyli jsme zklamaní. Myslíme si, že dopis pomohl podnítit evropskou debatu.

Nemyslíte si, že odmítnutí kandidáta na předsedu Evropské komise Franse Timmermanse ze strany zemí visegrádské čtyřky ukázalo propast, která je mezi zbytkem EU a těmito zeměmi?

Vidím to trochu jinak. Podle mě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější