Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šest důvodů, proč kvůli Zemanovi nesahat na přímou volbu prezidenta

Prezident Miloš Zeman je pro mnohé ztělesněním argumentů proti přímé volbě prezidenta. To je ale chyba. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezident Miloš Zeman je pro mnohé ztělesněním argumentů proti přímé volbě prezidenta. To je ale chyba. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Předseda ODS Petr Fiala navrhuje zrušit přímou volbu prezidenta. K dřívějšímu způsobu výběru hlavy státu oběma komorami parlamentu se chce vrátit kvůli porušování ústavy ze strany Miloše Zemana. Nemůže být spor o tom, že Zeman skutečně své ústavní pravomoci překračuje. To ale přímo nesouvisí se způsobem, jakým byl zvolen. Jeho změna není řešením a mohla by se i vymstít. Argumentaci pro zachování přímé volby lze shrnout do šesti důvodů.

1. Ústavní změny? Zeman s Babišem říkají ano!

Zrušení přímé volby by vyžadovalo změnu ústavy. Pokud by se o ní začalo vážně mluvit, nebylo by možné se vyhnout širší debatě o ústavních změnách. Když je legitimní měnit ústavu v bodě A, proč by měla být tabu diskuse o článku B nebo C?

Lepší dárek by mocenskému konglomerátu Hrad/ANO/KSČM/SPD nemohli jeho odpůrci dát. Je to totiž právě ústava a obtíže spojené s prosazením jejích změn, co jim brání uchopit moc po orbánovsku na věčné časy a nikdy jinak.

Chcete zrušit přímou volbu prezidenta? Dobrá, my zase chceme zrušit Senát a zavést přímou demokracii podle představ Tomia Okamury.

Džin ústavních změn vypuštěný z lahve demokratickými stranami by mohl nabýt děsivé podoby. Není pochyb, jakým směrem by se vyvíjela veřejná debata moderovaná „anketami“ na Parlamentních listech a prezidentovými proslovy na TV Barrandov. Přímá volba hlavy státu je populární, Senát ne. Sympatie k prvému i antipatie k druhému by jen dále vzrostly.

Úkolem demokratických stran v dnešním marasmu je ústavu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější