Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pět tisíc kilometrů za jedenáct dní? Mejdany vás zhuntují víc, říká pankáč na kole Daniel Polman

Daniel Polman, cyklista. Foto, Ludvík Hradilek, Deník N
Daniel Polman, cyklista. Foto, Ludvík Hradilek, Deník N

Cyklistický nadšenec Daniel Polman zvládl jako teprve třetí Čech extrémní závod Race Across America. Pět tisíc kilometrů dlouhou trať zajel v českém rekordu. „Dostal jsem dar žít na téhle planetě a baví mě z těla vyždímat, co to jen jde. Můžu se pak ohlédnout a říct si, že to byl úlet,“ popisuje v rozhovoru pro Deník N ultramaratonec, který se označuje za pankáče mezi sportovci.

Na start nejtěžšího závodu v ultramaratonové cyklistice Race Across America (RAAM) se Daniel Polman postavil 11. června se zlomenou klíční kostí, kterou při sobě drželo osm šroubů. Na trať napříč celou Amerikou vyjel jen pár týdnů po náročné operaci, na kole strávil 10 dnů, 19 hodin a 47 minut.

Jel pouští, Skalistými horami, po dálnicích, v dešti, vedru, bez ohledu na denní dobu a fakt, že jej v cíli nečekají žádné prize money. Za celou dobu naspal dohromady pouze šestnáct hodin.

„Můj život dost připomíná počítačovou hru. Potřebuji vždycky projít nějakým levelem, přes překážky, někudy se prostřílet. A když to mám za sebou, otevře se další kolo,“ popisuje Polman svoji dlouholetou zálibu v extrémních výkonech. „Ale smysl života to pro mě není, tím jsou pro mě moje děti. To je jednoznačně největší životní štěstí, které mě potkalo,“ říká.

Fotka dětí a manželky provázela Polmana celým závodem přilepená na rámu kola. Už jen dojet RAAM je úspěch, a ne všem se to podaří. Polman skončil v kategorii do 40 let čtvrtý, celkově sedmý a zajel český rekord.

Přesto pro něj nebylo projetí cílovou páskou v Americe tím největším zážitkem. Skutečné dojetí zažil, když na něj po příjezdu v rodné podkrkonošské Nové Pace čekalo na zaplněném náměstí tisíc lidí s vlajkami, transparenty a s jeho starým kolem, které kdysi našel u popelnice.

Jezdíte na kole každý den?

V podstatě ano, šest dní v týdnu. V průměru ujedu denně tak 60 kilometrů. Takhle to mám nastavené asi od roku 2006. Občas využívám toho, že mám redakci časopisu, ve kterém pracuji, v Praze a můžu si zatrénovat a zároveň se přesunout z Nové Paky do Prahy. Těch 103 kilometrů ujedu zhruba za 3,5 hodiny.

Každý den sice jezdíte kolem 60 kilometrů, ale během RAAM jste najel denně v průměru 460 kilometrů, navíc s naprostým minimem spánku. Jak se to dá zvládnout?

Mám v sobě zřejmě vrozené dispozice pro vytrvalost, což jsem poprvé zjistil, když jsem jel před lety 24hodinový závod. Tehdy jsem neměl nic natrénováno, a přesto jsem ho vyhrál. A taky mám štěstí, že mi slouží tělo. Za ty roky je dost vytrénované, nemám ani bolesti kloubů. Takhle extrémní závod jako RAAM se ale ptá, cos dělal posledních 10 let. Nejde se na něj připravit během dvou let. Je to také extrémně o hlavě.

Co si pod tím představit?

Například to, že si nepřipouštíš, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější