Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Exekuce? Splněno, hlásí Babiš na Facebooku. Vládní novela přitom opomíjí jeho klíčový slib

Premiér Andrej Babiš tentokrát pozdravil své fanoušky z Francie. Foto: Facebook Andreje Babiše
Premiér Andrej Babiš tentokrát pozdravil své fanoušky z Francie. Foto: Facebook Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš se v neděli na Facebooku pochlubil splněným slibem ohledně omezení exekučního byznysu. Odkázal přitom na své vlastní, zhruba měsíc staré oznámení rovněž na sociální síti, v němž slíbil, že ministerstvo spravedlnosti zruší konkurenční boj exekutorů o pohledávky. Ten často vede k tvrdému postupu vůči dlužníkům. Jenže to má háček – návrh novely exekučního řádu, který minulý týden schválila vláda, nic takového neobsahuje.

Drtivou většinu nedělního hlášení Babiš věnoval bruselskému jednání o nových představitelích Evropské unie. Kdo si ale jeho příspěvek přečetl celý, narazil i na pasáž, v níž se premiér pochlubil, že jeho kabinet schválil novelu exekučního řádu.

„Na vládě jsme odsouhlasili návrh zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti. Psal jsem vám v jednom mém minulém hlášení docela podrobně, že to chystáme, tak když tak koukněte, dávám za chvilku na Facebook,“ píše Babiš.

O chvíli později předseda vlády skutečně na svém profilu sdílel status, ve kterém ještě jednou zopakoval, že novela prošla vládou, a připojil svoje „Čau lidi“ z 9. června. Právě v něm změny v exekučním řádu slíbil.

Jenže Babišovo tvrzení má jednu zásadní trhlinu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější