Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vědcům se poprvé podařilo vyléčit nákazu virem HIV. Od čtyř myší je ale ke čtyřiceti milionům lidí ještě hodně daleko

Nenápadná zvířátka, kterým vděčíme za hodně. Foto: Fotolia
Nenápadná zvířátka, kterým vděčíme za hodně. Foto: Fotolia

Tým z Nebraské univerzity v Omaze vedený Howardem Gendelmanem oznámil, že poprvé v historii dokázal vyléčit nákazu HIV. Myši infikované virem způsobujícím AIDS uzdravila kombinace tradičních a genetických metod. Jak to v podobných případech bývá, celá věc má řadu háčků a jásat je předčasné.

Nákazu virem HIV a onemocnění AIDS, které je finální fází této nákazy, dnes většina z nás nevnímá jako příliš velkou hrozbu. Je tomu tak ze tří důvodů: zaprvé, žijeme v zemi, kde je případů HIV velmi málo, podle statistik Státního zdravotního ústavu v loňském roce přibylo 208 nových případů a většinou šlo o cizince. Zadruhé, AIDS už dávno není tajemnou nemocí, mechanismus nákazy a onemocnění je jasný a dobře známo je také, jak se riziku spolehlivě vyhnout.

Zatřetí, HIV se dá do jisté míry léčit. Virostatika, tedy léky zaměřené na virové infekce, sice nezbaví tělo viru HIV, ale dovedou potlačit příznaky. Podstatné je, aby nákaza byla rozpoznána včas a aby se antivirová léčba kombinovala s prevencí a terapií tzv. oportunních infekcí – písmena „ID“ ve zkratce AIDS koneckonců znamenají „Immune Deficiency“, tedy selhání imunity. AIDS zabíjí nepřímo, pacienti umírají na zánět mozkových blan, na tuberkulózu, Kaposiho sarkom či na všední zápal plic. Virus HIV vyřadí v jejich těle mechanismy, které by proti těmto nemocím bojovaly.

Včasná a důsledná léčba tomu zabrání. Díky ní lze dnes s virem HIV žít až desítky let vcelku bez újmy na kvalitě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější