Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filmové Vary, den 6: Jak si užít Vary mimo kinosály

Každým rokem stoupá počet lidí, kteří si musejí pořídit selfie před nějakým symbolem festivalu. Foto: Ivan Adamovič, Deník N
Každým rokem stoupá počet lidí, kteří si musejí pořídit selfie před nějakým symbolem festivalu. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

Na filmový festival do Karlových Varů se jezdí za filmy, to je jasné. Ale tato akce je tak velká a atraktivní, že je s ní spojena řada dalších možností vyžití.

Prohlídky Thermalu

Hotel Thermal od architektů Machoninových, centrum všeho festivalového dění, je výjimečná stavba a stojí za pozornost sám o sobě. Nebylo to letos poprvé, co bylo možné absolvovat ve skupince prohlídku budovy s odborným výkladem. Letos se jej ujal teoretik Adam Gebrian, který se u mikrofonu střídal s Marií a Janem Kordovskými, vnuky architektů. Právě oni stojí za vznikem iniciativy Respekt Madam, která má upozornit na jedinečnost děl této architektonické dvojice a přispět k záchraně těch, která chátrají.

Letos se zájemců o prohlídku sešlo na dvě stovky, zájem o brutalistní architekturu, přesněji o její zbytky, zřejmě vzrůstá. Marie Kordovská říká své babičce familiárně „bába“. Když se začala setkávat s lidmi, kteří pro tuto ráznou dámu pracovali, zjistila, že nejinak její babičce říkali i oni, ovšem v trochu méně rodinném vyznění: „Pozor, bába jde, zase nám bude za něco nadávat.“ Věra Machoninová byla experimentátorka, ale nohama stála pevně na zemi. Zpočátku se rozmýšlela mezi studiem statiky a architektury a stavaři věděli, že pokud ona řekla něco ke statice budovy, měla to sama a vždy správně předem spočítané. Když sedíte na podlaze prvního patra, kde se nacházejí malé kinosály, a podlaha vám pruží chůzí tolika lidí pod nohama, může vás tato informace uklidnit.

Marie a Jan Kordovští na prohlídce budovy Thermalu. Foto: Ivan Adamovič, Deník N

I v okolí Thermalu jsou rozesetá vzácná díla tehdejších umělců, například zcela bez povšimnutí tu za stánky stojí fontána od Stanislava Libenského. Bez povšimnutí, protože voda jí tekla jen několik let po otevření. V roce 2016 tvrdil ředitel hotelu Rudolf Mašata, že do fontány včetně přiléhající kaskády jezírek přivede vodu, ale zatím se tak nestalo.

Výstavy

Během festivalu se každým rokem pořádá několik výstav výtvarného umění. Přímo v Thermalu, jak jsme již psali, najdete na jedné stěně Intimní portréty filmových tvůrců od letos zesnulého Miloše Fikejze. Jedná se o možná nejlepší kolekci hereckých fotografií, která tu po listopadu 89 vznikla. Často zachycují herce na počátku jejich kariéry, například mladičkého Leonarda DiCapria, který byl ve Varech již v roce 1994.

Výstavou pro celou rodinu je expozice Nejen Broučci v nedávno rekonstruované Becherově vile (Krále Jiřího 9). Předvádí tvorbu uměleckého loutkáře Zdeňka Podhůrského, který například tvaroval dinosaury

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Karlovarský filmový festival

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější