Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Diplomacii EU má vést prostořeký mazák s finančními skandály, který kdysi naštval Klause

Navržený šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell se skončivším předsedou Evropského parlamentu Tajanim. Foto: European Union, EC Audiovisual services
Navržený šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell se skončivším předsedou Evropského parlamentu Tajanim. Foto: European Union, EC Audiovisual services

Katalánec, který je ostrým odpůrcem odtrhnutí Katalánska, či muž, který se dokázal udržet ve vrcholné politice i přes řadu finančních skandálů. I tak by se dal charakterizovat dvaasedmdesátiletý socialista Josep Borrell, jehož nominace na post šéfa unijní diplomacie vrací Španělsko do nejvyšších pater evropské politiky. Pokud Borrella za 14 dnů v této funkci schválí poslanci Evropského parlamentu, vystřídá od listopadu Italku Federicu Mogheriniovou.

Syn pekaře z malé katalánské vesnice v Pyrenejích pomáhal svému otci v padesátých letech rozvážet na oslu chleba, později se mu ale podařilo získat stipendium na dvou madridských univerzitách, kde vystudoval letecké inženýrství a ekonomii.

Vzdělání si posléze doplnil na prestižní Stanfordově univerzitě v USA a na univerzitě v Paříži.

V roce 1975, kdy zemřel diktátor generál Franco a byla obnovená monarchie, vstoupil Borrell do Španělské socialistické dělnické strany (PSOE), která ho v osmdesátých letech vynesla na post státního tajemníka na ministerstvu financí.

Ten v roce 1991 vyměnil za křeslo ministra dopravy a veřejných prací, kde se angažoval především v modernizaci železnic a dálnic. V roce 1998 se stal šéfem PSOE, už o rok později ale musel kvůli finančnímu skandálu, do kterého byli zapleteni dva z jeho spolupracovníků a přátel z doby působení na ministerstvu financí, odstoupit.

Kariéru ve Španělsku proto Borrell vyměnil za tu v Evropské unii – v roce 2004 kandidoval jako lídr socialistů do Evropského parlamentu, který si ho posléze zvolil svým předsedou. Borrell tak byl prvním předsedou českých europoslanců, protože právě v roce 2004 Česko vstoupilo do EU a poprvé se účastnilo evropských voleb.

Útok na hlavu státu, stěžoval si Klaus

O rok později zapojil tehdejší prezident Václav Klaus Borrella do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější