Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Chci ránu, ne pomalou smrt.“ Ptali jsme členů předsednictva, zda má ČSSD zůstat ve vládě

Ilustrační snímek. Foto: ČTK
Ilustrační snímek. Foto: ČTK

Sociální demokracie by měla odejít z vlády a měla by tak učinit rychle, shoduje se většina členů předsednictva strany, které Deník N oslovil. Někteří by ale i za stávající krize chtěli hledat smírné řešení. Například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce vyvolat dohadovací řízení mezi členy koalice a bývalý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola by vyhlásil referendum mezi členy.

Předseda ČSSD Jan Hamáček po čtvrteční neúspěšné schůzce v Lánech oznámil, že chce na 15. července svolat předsednictvo strany, aby řešilo současnou vládní krizi. Rozhodnutí, zda sociální demokraté zůstanou ve vládě, se tak znovu posouvá. Prezident Miloš Zeman totiž ani po schůzce s Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem nezměnil názor a nechce odvolat ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka. Místo toho Hamáčka se Staňkem pozval na další jednání, které se má konat v pátek 12. července. Hamáček dal najevo, že od této schůzky průlom nečeká, a k setrvání strany ve vládě se vyjádřil skepticky.

Deník N obvolal část z více než šesti desítek členů předsednictva s dotazem, jak by se ČSSD měla v této situaci zachovat. Od většiny z nich zaznívá, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Koaliční krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější