Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Připadám si trochu jako Čapek. Chyboval kraj, že si mě nedokázal obhájit, říká ředitelka památníku ve Strži

Ředitelka Památníku Karla Čapka Alice Seidlová. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Ředitelka Památníku Karla Čapka Alice Seidlová. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Pokud bude Středočeský kraj hledat do čela Památníku Karla Čapka manažera, přihlásím se do výběrového řízení znovu, říká v rozhovoru pro Deník N Alice Seidlová. Hejtmanka ji po kritice přiměla, aby na tuto pozici rezignovala, nyní Seidlová instituci vede jen dočasně. Snacha jednoho z krajských radních vysvětluje, jak se o funkci dozvěděla, i to, jak vnímá ideály Karla Čapka.

Jak jste se o pozici ředitelky Památníku Karla Čapka dozvěděla a co vás na ní zaujalo?

Ke kultuře mám blízko. Už z dob působení na krajském úřadě, kde jsem dělala právničku, mimo jiné i odboru kultury. Zastupovala jsem je i u soudu. Pravidelně navštěvuji stránky Středočeského kraje, kde jsem se dozvěděla o výběrovém řízení na pozici. Pořád jsem o tom uvažovala a říkala si, zda do toho mám jít. Splňovala jsem podmínky přihlášky, tak jsem se přihlásila. Vůbec mě nenapadlo, že hledají člověka, který je odborně zaměřený.

Nenapadlo vás, že by někdo takový měl v kulturní instituci být?

Nenapadlo mě, že někoho takového hledají. Já jsem se hlásila na manažerskou pozici. Ředitel tady totiž musí pokrýt úplně vše, nejen psát knížky. Práci se tady skutečně nevyhnete. Já jsem přišla na spoustu věcí, které by tady šly udělat jinak a lépe, třeba ohledně péče o budovu. Cesty tady jsou a není řešením říkat, že to nejde, čímž se zaštiťuje bývalé vedení. Moje práce je hodně o ekonomice a penězích, aby si na sebe památník vydělal.

Ale základ celého problému je v tom, že byla zvolena za nejasných podmínek snacha jednoho ze středočeských radních. Je nasnadě se ptát, jestli jste se o tom předtím bavili či jak se na tom on podílel.

Jsme rodina, samozřejmě se o tom bavíme. Do výběrového řízení jsem ale šla sama.

Bavili jste se o tom předtím, než jste se přihlásila?

Ano, samozřejmě. Určitě mi ale nijak nepomohl. Je nepříjemné, že se pak nějak hlasovalo. Je třeba říct, že jeho hlas by samozřejmě nezměnil výsledek, ale nemám pocit, že se jedná o trafiku. Kdyby novináři trochu pátrali, jak byly nastaveny podmínky výběrového řízení, nemohli by se ptát, proč tady není odborník.

Není ta otázka ale nasnadě? Je to kulturní instituce. Neznamená to tedy, že výběrové řízení bylo špatně nastaveno?

Nastavoval to kraj. Já si myslím, že každý ředitel nemusí být nutně odborník v dané oblasti. Vezměte si, že máte nemocnici a tu také vždycky nevede chirurg či operatér. Pokud se dobrý manažer dokáže obklopit odbornou veřejností, nevidím v tom problém.

Mluvíte pořád o tom, že je třeba manažerských zkušeností, stejně vás obhajoval i Středočeský kraj. Jaké jsou tedy vaše manažerské zkušenosti?

Mimo jiné jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapkova památníku

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější