Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Budapešť se začíná podobat Moskvě, říká slovenský velvyslanec, který skončil misi v Orbánově Maďarsku

Skončivší velvyslanec Slovenska v Maďarsku Rastislav Káčer. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Skončivší velvyslanec Slovenska v Maďarsku Rastislav Káčer. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Rastislav Káčer před pár dny skončil jako slovenský velvyslanec v Maďarsku a tvrdí, že za posledních osm let už v zemi Viktora Orbána demokracie příliš nezůstalo. Postupně se z ní ukrajuje, jako když krájíte suchou čabajku, řekl slovenskému Denníku N.

Po téměř pěti letech odcházíte z Budapešti a na vlastní žádost také z diplomacie. Proč?

Z Budapešti neodcházím tak docela na vlastní žádost. Normální cyklus velvyslance je někde kolem čtyř pěti let. Já jsem tam strávil téměř pět let, což z pohledu mého psychického nastavení považuji za jakýsi limit, kdy už u člověka dochází ke kombinaci, že je tou agendou přesycen, hrozí mu propad do rutiny, ale také určité neobjektivnosti.

Z diplomacie ale odcházíte úplně.

Ano, to je zcela dobrovolné rozhodnutí. Informoval jsem o tom ministra. Mám s ním přátelský vztah. Známe se 25 let. A odcházím proto, protože si myslím, že jsem v té službě dosáhl stropu toho, co mě posouvá dál.

Kdybych se vrátil dovnitř služby a zastával jakoukoliv funkci, naplňovalo by mě to méně než dráha, pro kterou jsem se rozhodl. A tou je nevládní organizace Globsec, kterou jsem spoluzakládal, spoluformoval, spoluvytvářel a považuji ji za jeden ze svých srdečných projektů a věnoval jsem mu hodně moc osobní energie. Dnes je ta organizace velmi silná a vlivná, je to nejsilnější think tank ve střední Evropě a myslím, že mi dává větší prostor pro angažování se také ve prospěch Slovenska.

Rastislav Káčer (1965)

Po pěti letech právě skončil jako slovenský velvyslanec v Maďarsku. Založil nevládní organizaci Globsec, která od roku 2005 v Bratislavě organizuje bezpečnostní fórum světového významu. Od roku 1994 do roku 1998 působil v centrále NATO, po návratu pracoval na ministerstvu zahraničí a od roku 2001 byl státním tajemníkem na ministerstvu obrany, který měl na starosti vyjednávaní vstupu Slovenska do NATO. V letech 2003 až 2008 byl velvyslancem v USA.

Téměř pět let jste z bezprostřední blízkosti sledoval politiku v Maďarsku. Premiér Viktor Orbán před pěti lety řekl, že chce zemi změnit v „silné Maďarsko postavené na novém politickém a ekonomickém pořádku“. Je ještě Maďarsko demokracií západního typu, nebo je už „řízenou demokracií“ jako například Rusko?

Orbán se vidí jako skutečný revolucionář. Není to běžný typ politika, ale politik se specifickou vizí budoucnosti, a věří, že je jakýmsi prorokem, nositelem světla, tím, kdo kráčí s loučí po dráze a lidé ho budou následovat.

Je to, bohužel, spojeno s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější