Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Praha chce povolit taxikářům vyšší ceny. Změna by tvrdě dopadla na Uber či Bolt

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Cena za kilometr jízdy taxíkem by se v Praze mohla po 13 letech zvýšit. Místo stávajících 28 korun za kilometr by si řidiči mohli nově účtovat až 36 korun. Zvýšit by se měla i nástupní sazba. Změna by zároveň mohla tvrdě dopadnout na provozovatele alternativních taxislužeb a luxusní dopravce.

Pražský magistrát se chystá zvýšit výši sazeb, které si mohou taxikáři v Praze účtovat za kilometr jízdy. Nejvyšší možná cena za kilometr by se měla zvýšit o 8 korun, nástupní sazba o 20 korun a minuta čekání o korunu. Vychází to z návrhu nařízení, které je v současnosti v připomínkovém řízení.

„Na ceny se nesahalo zhruba 13 let a nechali jsme na odboru cen a poplatků přepočítat, jak by měla adekvátně vypadat cena taxislužby. Podle toho jsme nařízení udělali. Navýšením ceny se narovná trh. Mění se také to, že tato cenová politika bude platit bez výjimky i na hotelová taxi,“ říká náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Navýšení magistrát vypočítal na základě ročních nákladů na provoz jednoho vozu taxi a peněz, které si může řidič vydělat. Podle těchto propočtů by si průměrný řidič vozu Škoda Octavia při takto stanovených cenách vydělal měsíčně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější